Reuters: Ungaria şi Polonia nu au susţinut planul UE de reducere a consumului de gaze

Reuters: Ungaria şi Polonia nu au susţinut planul UE de reducere a consumului de gaze

Ungaria şi Polonia au votat împotriva planului UE de reducere voluntară a consumului de gaze cu 15% faţă de media din ultimii cinci ani pentru perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023, a transmis vineri Reuters cu referire la documentaţia Consiliului UE.

Potrivit acestuia, ţările menţionate au fost singurele care s-au opus acestei iniţiative. Astfel, Budapesta a pus sub semnul întrebării legalitatea planurilor UE, considerând că acestea afectează securitatea energetică a statului. Varşovia, la rândul său, a calificat baza legală a acordului „defectuoasă” şi a spus că deciziile care afectează balanţa energetică a membrilor UE ar trebui luate cu aprobarea unanimă a tuturor ţărilor comunităţii.

Cu toate acestea, planul a fost aprobat deoarece a primit o supermajoritate de voturi.

În conformitate cu decizia adoptată de Consiliul UE, în termen de opt luni, statele trebuie să reducă voluntar consumul de gaze cu 15%. Dacă în această perioadă se produce o scădere critică a aprovizionării, Comisia Europeană, de comun acord cu membrii comunităţii, poate declara o „alarma la nivel naţional”, iar aceasta va însemna că toate ţările UE care nu sunt eligibile pentru scutiri trebuie să reducă consumul cu 15% şi să trimită toate volumele de gaz economisite spre export pe piaţa europeană.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

3 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

4 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...

5 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori