
Revolta șepcilor galbene. Cum cucerește extrema dreaptă satele franceze
În inima Gasconiei, unde dealurile verzi se întind lângă granița cu Spania, o mișcare de fermieri purtând șepci galbene se revoltă împotriva Bruxelles-ului și a guvernului din Paris. Coordination Rurale, sindicatul care a rupt monopolul federației tradiționale FNSEA, devine tot mai puternic – iar Marine Le Pen și extrema dreaptă sunt gata să profite de nemulțumirea rurală înaintea alegerilor prezidențiale din 2027, scrie politioc.eu.
„Te numesc general al armatei iobagilor!”
Într-o sală plină de fermieri și familiile lor, Serge Bousquet-Cassagne, liderul carismatic al Coordination Rurale, l-a proclamat pe Lionel Candelon „general” al mișcării. Ceremonia a avut loc după victoria istorică din februarie, când sindicatul a câștigat 14 din cele 101 camere agricole ale Franței, sfidând hegemonia FNSEA.
Coordination Rurale s-a făcut remarcat prin proteste agresive: tractoare blocând orașe, gunoi ars în fața clădirilor guvernamentale și confruntări cu președintele Emmanuel Macron. Dar în acea seară, atmosfera era de sărbătoare – la meniul cu rață la cuptor și vin roșu, între șervețele galbene.
„Dacă nu arzi mașini, nu ești luat în serios”
Bousquet-Cassagne, un fermier de 65 de ani cu 17 dosare penale (de la vandalism la construcții ilegale de rezervoare de apă), este emblematic pentru stilul militant al mișcării. „În țara asta, dacă nu faci scandal, ești călcat în picioare”, a declarat el în Auch.
El este și unul dintre cei mai vocali susținători ai extremei drepte, numindu-l pe Jordan Bardella (președintele Partidului Național de Dreapta) „ultima noastră speranță”.
De ce extrema dreaptă câștigă la țară?
Sondajele arată că 62% dintre susținătorii Coordination Rurale votează cu Adunarea Națională condusă de Marine Le Pe) sau cu Reconquête (mișcarea și mai extremistă a lui Éric Zemmour). Comparativ, doar 31% dintre membrii FNSEA optează pentru extrema dreaptă.
Le Pen a capitalizat pe nemulțumirea rurală, criticând politicile agricole eșuate și importurile ieftine care inundă piața europeană. În februarie, la Salonul Internațional al Agriculturii din Paris, fermierii o aclamau cu „Marine președinte!”, în timp ce ea mângâia o vacă.
„Nu suntem violenți, dar trebuie să-i enervăm pe cei de la putere”
Lionel Candelon, un fost soldat transformat în fermier ce crește rațe, a devenit erou local după ce a blocat importurile de carne din Bulgaria în 2017. Acum, ca președinte al camerei agricole din Gers, susține acțiuni directe: a acoperit 179 de camere de viteză cu anvelope de tractor și saci de îngrășăminte, a fost amendat pentru amenințări la adresa autorităților veterinare, a închis sediul Biroului Francez pentru Biodiversitate în semn de protest.
„Știm că, dacă îi enervăm pe cei de la guvern, lucrurile încep să se miște”, spune Candelon.
„Lăsați-ne în pace!”
Fermierii din Gers se plâng de:
-Reguli ecologice absurde (interzicerea tăierii arbuștilor în perioada cuibăritului păsărilor).
-Concurența neloială (importuri din Ucraina, Brazilia, Mercosur).
-Lipsa apei (rezervoarele de irigații sunt interzise de ecologiști).
„Dacă nu producem noi, alții o vor face – și nu vor respecta aceleași standarde”, spune David Palacin, un fermier de vite din Dému.
Coordination Rurale a reușit să mobilizeze satele, dar legătura cu extrema dreaptă îi divide pe fermieri. Guvernul Macron încearcă să calmeze revolta, dar până în 2027, tabăra rurală va fi un câmp de bătălie politică.
Iar mesajul lui Bousquet-Cassagne rămâne clar: „Suntem cei mai buni fermieri din lume. Lăsați-ne în pace!”
Sursa: adevarul.ro