REVOLTĂTOR! Institutul Levantului, sinecura lui Emil Constantinescu, primeşte de la Guvernul PSD liber la angajări, deşi toate posturile din administraţie sunt blocate

REVOLTĂTOR! Institutul Levantului, sinecura lui Emil Constantinescu, primeşte de la Guvernul PSD liber la angajări, deşi toate posturile din administraţie sunt blocate

Revoltător! Institutul Levantului, sinecura lui Emil Constantinescu, primeşte de la Guvernul PSD liber la angajări, deşi toate posturile din administraţie sunt blocate.

Guvernul Dăncilă a deblocat joi 29 de angajări la Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, o instituţie condusă de fostul preşedinte Emil Constantinescu şi înfiinţată la iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu. Deblocarea posturilor are loc într-un an în care toate angajările de bugetari sunt blocate după o decizie a Guvernului Tudose. Institutul Levantului e considerat o sinecură politică pentru fostul preşedinte Constantinescu, scrie G4Media.ro.

Angajările în autoritățile și instituțiile publice sunt blocate pe parcursul anului 2018, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului 90 din decembrie 2017.

Înfiinţarea Institutului Levantului s-a lovit de opoziţia Guvernului Cioloş, a preşedintelui Klaus Iohannis – care a retrimis legea la Parlament pentru revizuire, dar şi de opoziţia fostului vicepreşedinte al Academiei Române, Victor Spinei. Argumentele împotriva institutului au mers de la lipsa specialiştilor români în domeniu până la inadecvarea surselor de finanţare.

O poziţie dură a avut-o senatorul USL Vlad Alexandrescu, care, în timpul dezbaterilor din Comisia de Cultură, a calificat institutul drept “o sinecură”.

Institutul pentru Studiul Levantului, condus de Emil Constantinescu (profesor de geologie) se află în subordinea Senatului, condus de Călin Popescu Tăriceanu. Obiectul de activitate al institutului este “extinderea cercetărilor științifice asupra culturilor și civilizațiilor din spațiul istoric al Levantului (Orientul Mijlociu, nordul Africii, Balcani, Caucaz) (…); promovarea dialogului între popoarele din spațiul istoric al Levantului în vederea creării unei culturi a păcii prin dialog între mediul academic, liderii religioși și tânăra generație”.

Din Consiliul Consultativ al Institutului fac parte figuri controversate precum Răzvan Theodorescu (şeful TVR în timpul mineriadei din iunie 1990), Andrei Marga, Daniel Barbu şi Puiu Haşotti.

Ce spune în 2016 academicianul Victor Spinei despre Institut: “Oportunitatea unui astfel de institut la nivelul actual al potenţialului ştiinţific naţional nu ni se pare justificată, întrucât centrele de cercetări academice, universitare şi muzeale din România nu dispun în momentul de faţă decat de un numar foarte redus de autentici specialisti capabili sa abordeze cu competenta problemele complexe legate de civilizatia Levantului, iar acestia sunt aproape in totalitate ajunsi la o varsta inaintata. Precizam ca pentru o tratare docta a chestiunilor respective este nevoie de arabisti, turcologi, bizantinisti, semitologi, politologi etc. cu preocupari statornice in domeniu, specializati in centru stiintifice autorizate din Orient sau Occident, cu atat mai mult cu cat tematica avuta in vedere de initiatorii ISACCL nu se regaseste decat cu totul tangential in programele studiilor universitare din Romania.Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

3 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță

4 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…

5 Citiți și voi ce avere are interlopul care i-a despicat capul cu sabia polițistului de la trupele speciale