Rezidențiatul, eroare făcută de România la negocierile de aderare la UE, susține rectorul UMF Târgu Mureș

Rezidențiatul, eroare făcută de România la negocierile de aderare la UE, susține rectorul UMF Târgu Mureș

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat sâmbătă că examenul de rezidențiat pentru absolvenții de medicină este rezultatul unei erori făcute de România în timpul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

'Rezidențiatul este o chestiune mult discutată în România, a fost o eroare pe care România a făcut-o în momentul negocierilor pentru aderarea la UE pe domeniul sănătate. Suntem legați de o legislație europeană care ar fi permis României, dacă ar fi făcut demersurile necesare, să o schimbe într-un mod specific. Paradoxul pe care îl avem este că absolvenții de medicină nu pot profeseze în România, dar pot profesa în altă parte. Soluția este o presiune care trebuie să existe dinspre România spre Uniunea Europeană de a reașeza acest lucru în zona în care este așezată medicina dentară și farmacia. Ei când termină au drept de practică, medicii generaliști nu au, ceea ce este anormal. A fost o greșeală birocratică pe care o plătim acum. Trebuie să fie o negociere a României cu UE pentru schimbarea acestei directive', a susținut Leonard Azamfirei.

Reacția rectorului UMF Târgu Mureș a venit pe fondul declarațiilor făcute, sâmbătă, în cadrul Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureș, de către șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat, potrivit cărora Rezidențiatul este o chestiune depășită , care nu face altceva decât să îndepărteze medicii tineri.

'Examenul de admitere în Rezidențiat este o chestiune depășită. A trecut timpul peste ea și trebuie să începem să ne gândim la soluții mai ales acolo unde avem lipsă de personal. Suntem singura țară care scoate medicul la 6 ani, dacă nu trece acest examen de Rezidențiat — poate că îl doare capul de dimineață, poate că nu se simte bine — nu trece examenul, îl aruncăm în stradă. El are diploma de medic, atenție! Și vine o țară care îi ia pe toți aceștia, le plătește curs de limbă și îi introduce în rezidențiat fără concurs. O țară care știe să își planifice viitorul și știe foarte bine ce are de făcut. Ia medicii tineri pe care noi îi lăsam în stradă și îi bagă în spitale să ajute medicii chirurgi, anesteziști etc., iar noi nu vrem să îi luăm în spitale. Am reușit în 2010 să facem un regulament pentru medicii sub supraveghere, nimeni nu a vrut să îi ia să lucreze cu ei. Și pierdem în fiecare an zeci, nu vreau să spun chiar sute, de medici pe care îi iau alții', a susținut dr. Raed Arafat.

AGERPRES / (A — autor: Dorina Matiș, editor: Marius Frățilă, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa