Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Rezistenţă la antibiotice - un grup de specialişti francezi denunţă ''previziunile catastrofale''

Mortalitatea atribuită bacteriilor rezistente la antibiotice este supraevaluată deoarece este estimată conform unor modele statistice care sunt ''deconectate de realitatea din teren'', au estimat luni mai mulţi cercetători francezi, citaţi de AFP.

În cadrul unei scrisori publicată de jurnalul specializat Lancet Infectious Diseases, cercetătorii francezi denunţă ''previziunile catastrofale'' cu privire la antibiorezistenţă, pe care autorităţile sanitare mondiale o consideră o problemă majoră.

''În ultimii ani, analiştii au realizat studii bazate pe modele matematice şi proiecţii statistice. În absenţa moderaţiei, ei atribuie rezistenţei la antibiotice mii de decese, până la 12.500 dintre acestea numai în Franţa", a scris grupul de cercetători de la Institutul pentru boli infecţioase şi tropicale din Marsilia.

''Aceste modele, însă, oricât de complexe ar părea, nu sunt confruntate suficient cu realitatea din teren. Se utilizează estimări şi extrapolări a căror fiabilitate este discutabilă", susţin specialiştii.

În sprijinul acestor afirmaţii, oamenii de ştiinţă citează două studii efectuate anterior, potrivit cărora antibiorezistenţa ar provoca fie 5.500 de decese anuale în Franţa, potrivit uneia dintre cercetări (intitulată studiul Cassini), fie 12.500 de decese, conform altei cercetări (studiul Burden).

Pentru a compara aceste concluzii cu realitatea din teren, oamenii de ştiinţă francezi - Didier Raoult (microbiolog), Marc Leone (specialist în reanimare), Jean-Marc Rolain (farmacist) şi Yanis Roussel (doctorand) - ''au oferit un chestionar unui număr de peste 350 de practicieni de la unităţile de terapie intensivă".

''Dintre cele 250 de răspunsuri, aproape 90% au raportat mai puţin de un deces la fiecare doi ani de practică în urma unui impas terapeutic asociat rezistenţei la antibiotice, iar 42% nu au raportat niciun caz", au dat asigurări specialiştii.

În locul modelor matematice, cercetătorii francezi solicită introducerea unui ''registru naţional al mortalităţii asociate bacteriilor numite multirezistente, pentru o mai bună înţelegere a ameninţărilor reale şi eliminarea celor care nu provin decât din imaginaţia statisticienilor''.

Autorităţile sanitare, începând cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), trag în mod regulat semnale de alarmă cu privire la pericolul consumului excesiv de antibiotice, care alimentează rezistenţa bacteriilor. Copiii mici şi persoanele vârstnice sunt în mod special vizate de această ameninţare.

În luna noiembrie, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a estimat într-un raport că bacteriile rezistente ar putea ucide 2,4 milioane de persoane în Europa, America de Nord şi Australia până în anul 2050.

Publicat cu puţin timp înainte în The Lancet Infectious Diseases, studiul Cassini estimează că 33.000 de persoane din Uniunea Europeană au murit în anul 2015 din cauza acestor bacterii, notează AFP. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ZVON / Dragnea și Vâlcov participau doar la discuții unde comisionul sărea de 10 milioane de euro! Ce rol avea ț…

2 Rechizitoriu DNA / Schema ingenioasă prin care „nașul” Mircea Sandu ar fi luat o șpagă de 200.000 de euro de la …

3 Filmul atacului de la Săpoca în care au fost uciși 4 oameni și răniți alți 9: „Totul s-a petrecut în mai puţin…

4 Faceți diferența! Bulgaria cumpără F-16 de ultimă generație, de trei ori mai scumpe decât cele cumpărate de Ro…

5 Trei năpârci. Atenție la aroganța voit afișată...

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima