Riabkov, după ce Washingtonul a evocat articolul 5: Aş dori să atenţionez membrii NATO şi politicienii din UE în faţa acestor retorici periculoase cu privire la conflict

Riabkov, după ce Washingtonul a evocat articolul 5: Aş dori să atenţionez membrii NATO şi politicienii din UE în faţa acestor retorici periculoase cu privire la conflict

''Aş dori să atenţionez membrii NATO şi politicienii din UE în faţa acestor retorici periculoase cu privire la conflict'', a declarat diplomatul rus, răspunzând unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, care a asigurat că dacă va fi nevoie NATO ar putea pune în aplicare în Lituania articolul 5 din tratatul Alianţei. ''Un atac împotriva unui membru (al NATO) ar constitui un atac împotriva tuturor'', aşa cum este menţionat în respectivul articol, a amintit reprezentantul diplomaţiei americane, conform Agerpres .

''Din nefericire, în Occident există forţe cu multă influenţă şi cu acces la putere care fac tot posibilul pentru a continua să alimenteze tensiunile cu Rusia. Este un lucru alarmant'', a remarcat vice-ministrul rus de externe.
''Noi ne asumăm toate circumstanţele cu un grad extrem de responsabilitate'', a mai spus Riabkov, insistând că prioritatea Rusiei este de a ''evita un conflict direct între puterile nucleare''.
''Ne garantăm interesele noastre, vor exista măsuri de răspuns care acum sunt în proces de evaluare'', a menţionat el, după ce purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova declarase că răspunsul Moscovei faţă de restricţiile impuse de Lituania tranzitului către Kaliningrad ''nu va avea caracter diplomatic, ci practic''.

În acest timp, Comisia Europeană a apreciat că aceste restricţii ''nu sunt o blocadă'' asupra exporturilor ruseşti, ci inspecţii ''specifice'' şi ''proporţionale''.

''Lituania aplică măsuri restrictive pe care Uniunea Europeană le-a impus în mod unanim Rusiei (...) în ultimele luni, ca răspuns faţă de război'', a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt comunitar Eric Mamer.

Aceasta ''nu este o blocadă'', întrucât ''furnizarea de produse esenţiale către Kaliningrad continuă fără obstacole'', Lituania efectuând controale doar ''asupra exporturilor ruse specifice'', precum produsele din oţel sau materialele de construcţie, a mai motivat reprezentantul Comisiei Europene.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Născut într-o rulotă pe marginea drumului, a ajuns miliardar / Povestea celui mai bogat țigan din Marea Britanie

2 VIDEO Este „viu” și nevătămat / Țeapa luată de Forțele ruse care au aruncat o grenadă într-un transportor blindat

3 VIDEO „Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă. Acum sunt la sală”

4 ULTIMA ORĂ Schimbări majore la vârful armatei ruse din Ucraina

5 Contre între Ciutacu și RO Vaccinare / „Tonomatul” a încasat-o ca Mircea Badea!