Riadul neagă orice rol în asasinarea unui om de ştiinţă iranian

Riadul neagă orice rol în asasinarea unui om de ştiinţă iranian

Un înalt responsabil saudit a respins marţi acuzaţiile şefului diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, care au sugerat că regatul saudit ar fi jucat un rol în asasinarea unui eminent fizician nuclear iranian săptămâna trecută, notează AFP.

Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis vineri într-un atac în apropiere de Teheran, atribuit de Republica Islamică Israelului, inamicul său jurat. Israelul nu a reacţionat la aceste acuzaţii.

Foto: (c) WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS


Luni, Mohammad Javad Zarif a evocat pe contul său de Instagram o "conspiraţie", menţionând o întâlnire secretă în Arabia Saudită între prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Această întâlnire a avut loc la 22 noiembrie, potrivit unor surse israeliene, dar Riadul a dezminţit-o. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, se afla atunci în Arabia Saudită.

"Vizitele precipitate efectuate de Pompeo în regiune, o reuniune tripartită în Arabia Saudită şi declaraţiile lui Netanyahu ilustrează toate această conspiraţie care, din nefericire, s-a arătat vineri a fi un act terorist laş ce a dus la martiriul unuia dintre cei mai prestigioşi responsabili ai ţării", a scris ministrul iranian.

"Zarif vrea cu orice preţ să acuze regatul de orice lucru negativ care se produce în Iran. Ne va acuza şi pentru viitoarele cutremure sau inundaţii?", a scris pe Twitter ministrul de stat saudit pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir.

"Nu este politica Arabiei Saudite de a se lansa în asasinate", a afirmat el.

Spre deosebire de alte monarhii arabe de la Golf, regatul saudit nu a condamnat oficial asasinarea omului de ştiinţă iranian.

Arabia Saudită, mare aliat al Statelor Unite, şi Iranul, duşman al Washingtonului, întreţin relaţii foarte tensionate. Riadul sprijină presiunile administraţiei Trump asupra Iranului, acuzat în pofida dezminţirilor sale că încearcă să se doteze cu arma nucleară şi supus unor sancţiuni americane. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...