Riadul spune că a ''forţat'' trei nave iraniene să părăsească apele sale teritoriale

Riadul spune că a ''forţat'' trei nave iraniene să părăsească apele sale teritoriale

Arabia Saudită a "forţat" trei nave iraniene "să se retragă" din apele sale teritoriale, după tiruri de avertisment, au anunţat sâmbătă mass-media oficiale, notează AFP.

"Joi, la orele 18.30, paza de coastă a reperat trei vase iraniene care intraseră în apele teritoriale saudite", a indicat agenţia de presă oficială SPA.

Navele "au refuzat să se conformeze" în pofida avertismentelor, după care "au fost trase focuri de avertisment, ceea ce le-a forţat să se retragă", a adăugat SPA, fără să precizeze tipul de vase implicate în incident.

Ţară majoritar sunnită, Arabia Saudită şi-a suspendat relaţiile diplomatice cu Iranul şiit, după atacul, în 2016, asupra ambasadei sale la Teheran, care a urmat execuţiei de către Riad a liderului şiit Nimr al-Nimr pentru "terorism".

Tensiunile sunt puternice între cele două puteri, ale căror politici se situează la antipozi în privinţa mai multor mari dosare regionale, ca războiul din Siria şi din Yemen.

Escaladarea a urcat o treaptă în 2019 când Riadul şi Washingtonul au acuzat Teheranul că se află la originea loviturilor aeriene contra unor instalaţii de producţie importante ale gigantului petrolier Saudi Aramco.

Aceste atacuri au fost revendicate de rebelii houthi yemeniţi, sprijiniţi de Iran, în timp ce Riadul, în fruntea unei coaliţii militare, susţine forţele guvernamentale care li se opun.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Fotografii cu Prodanca goală și cu mâna la „fofo” scăpate pe internet

3 „Am decis să încercăm din nou”

4 „Dacă erai fata mea îți spuneam să îți mai pui o bluză pe tine”

5 VIDEO Priviți ce palat și-a cumpărat fugarul Rizea la Chișinău!