Riadul susţine că nu a fost consultat de către Washington înainte de atacul împotriva generalului Soleimani

Riadul susţine că nu a fost consultat de către Washington înainte de atacul împotriva generalului Soleimani

Arabia Saudită nu a fost consultată de către Washington cu privire la atacul în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani, a declarat duminică un responsabil saudit, în timp ce ţara sa încearcă să dezamorseze tensiunile crescânde în regiune, potrivit AFP.

Arabia Saudită, aliată a SUA şi rival regional al Iranului, este vulnerabilă în eventualitatea represaliilor promise de Teheran pentru a răzbuna moartea influentului general Soleimani, ucis vineri la Bagdad.

"Regatul saudit nu a fost consultat cu privire la atacul american", a declarat pentru AFP un responsabil saudit, sub rezerva anonimatului.

"Având în vedere evoluţiile rapide, regatul subliniază importanţa de a se da dovadă de reţinere pentru a evita orice act care ar putea duce la o escaladare" a situaţiei, a adăugat responsabilul citat.

Ministerul saudit de Externe a lansat vineri un apel la reţinere şi regele Salman a cerut măsuri urgente pentru "dezamorsarea tensiunilor" în cursul unei convorbiri telefonice cu preşedintele irakian Bahram Saleh, potrivit agenţiei de presă oficiale saudite SPA.

Într-o altă convorbire telefonică cu premierul irakian Adel Abdel Mahdi, prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman a subliniat de asemenea "necesitatea de a calma situaţia", conform SPA.

Prinţul moştenitor l-a însărcinat pe prinţul Khalid bin Salman, fratele său mai tânăr şi ministru adjunct al apărării, să se deplaseze la Washington şi Londra în zilele următoare pentru a transmite acest apel la reţinere, a informat cotidianul saudit Asharq al-Awsat.

După eliminarea lui Soleimani, comunitatea internaţională se teme de izbucnirea unui conflict major în Orientul Mijlociu, notează AFP. Preşedintele american Donald Trump, care a ordonat atacul cu dronă, a avertizat că Washingtonul va lovi Iranul "foarte rapid şi foarte dur" dacă Teheranul va recurge la represalii antiamericane.

Potrivit analiştilor, grupările proiraniene au capacitatea de a lansa atacuri împotriva bazelor americane în statele Golfului, precum şi împotriva navelor în strâmtoarea strategică Ormuz, pe care Teheranul ar putea să o închidă în orice moment.

Atacurile devastatoare împotriva instalaţiilor petroliere saudite în septembrie 2019, care au fost atribuite Iranului, au determinat Riadul şi Abu Dhabi să adopte o abordare mai conciliantă pentru a evita o confruntare cu Teheranul. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

2 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

3 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

4 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

5 Ce scrie fata lui Putin în online despre războiul din Ucraina când crede că lumea nu știe cine e