Risc crescut de incidente între Forțele Aeriene ale Federației Ruse și Statelor Unite, în Siria

Risc crescut de incidente între Forțele Aeriene ale Federației Ruse și Statelor Unite, în Siria

Generalul locotenent Aleksus Grinkevich a remarcat că din martie, forțele aerospațiale ruse au încălcat acordul existent, de aproximativ 60 de ori.

Avion de luptă rusesc în Siria. Foto: Arhiva Adevărul

Numărul de incidente dintre Forțele Aerospațiale Ruse și Forțele Aeriene ale SUA din Siria a crescut recent, ceea ce crește riscul de calcule greșite și pericolul unor coliziuni, a declarat într-un interviu pentru The Wall Street Journal publicat marți, șeful Comandamentului Central al Forțelor Aeriene ale SUA (CENTCOM), generalul locotenent Alexus Grinkevich. El a menționat că, în ultimele două luni, avioanele rusești în mod repetat au zburat periculos de aproape de luptătorii americani. Generalul a pus responsabilitatea pentru acest gen de lucruri asupra Rusiei.

Potrivit lui Grinkevich, din martie, Forțele Aerospațiale Ruse au încălcat de 60 de ori din martie un acord, conform căruia aeronavele militare rusești și americane trebuie să păstreze o distanță de cel puțin trei mile marine. În schimb, potrivit acestuia, avioanele rusești s-au apropiat de la o distanță de aproximativ 150 de metri. În plus, potrivit generalului, avioanele rusești au survolat de mai multe ori trupele americane din sudul Siriei, din martie.

Luni, contraamiralul Oleg Gurinov, șeful adjunct al Centrului rus pentru reconcilierea părților în război din Siria, a declarat că, în mod intenționat și sistematic, coaliția antiteroristă condusă de SUA continuă să încalce protocoalele de deconflict și Memorandumul privind siguranța zborului în Siria. Potrivit acestuia, încălcările legate de zborurile cu vehicule aeriene fără pilot și de zborurile aviației de coaliție au crescut semnificativ față de 2022. De la începutul anului 2023, au fost înregistrate 665 de cazuri de astfel de încălcări, dintre care 213 în aprilie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…