Robert Mugabe a fost declarat "erou naţional", a anunţat preşedintele din Zimbabwe

Robert Mugabe a fost declarat "erou naţional", a anunţat preşedintele din Zimbabwe

Fostul preşedinte din Zimbabwe Robert Mugabe, care a murit vineri la vârsta de 95 de ani, a fost declarat "erou naţional", a anunţat şeful statului Emmerson Mnangagwa, care i-a succedat în 2017 după ce armata l-a forţat să se retragă, relatează AFP.

Zanu-PF, partid aflat la putere din 1980, "s-a reunit şi i-a acordat statutul de erou naţional pe care îl merită cu prisosinţă", a declarat Emmerson Mnangagwa în cadrul unui discurs televizat la Harare, adăugând că ţara va fi în doliu până la funeraliile a căror dată nu a fost încă comunicată.

Numeroase state africane i-au adus un omagiu unanim "eliberatorului" Zimbabwe, în timp ce Marea Britanie, fosta putere colonială care a avut relaţii foarte proaste cu regimul Mugabe, a denunţat "regimul său autocratic".

Robert Mugabe, a cărui sănătate era fragilă, a murit vineri, la ora 02.40 GMT, într-un spital din Singapore . Potrivit nepotului său prin alianţă Adam Molai, el a murit de bătrâneţe. Spitalizat în această săptămână, "el a murit înconjurat de familie", a declarat Molai presei la Singapore.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...