Robert Redford îl compară pe Trump cu Nixon, speculând asupra unui nou ''Watergate''

Robert Redford îl compară pe Trump cu Nixon, speculând asupra unui nou ''Watergate''

Actorul Robert Redford, protagonist al filmului ''All the President's Men'' (Toți oamenii președintelui), a scris într-un editorial pentru Washington Post că Donald Trump, actualul lider de la Casa Albă, a ridicat atacurile fostului președinte Richard Nixon la adresa jurnalismului la ''înălțimi noi și periculoase''.

În articol, intitulat ''45 Years After Watergate, the Truth Is Again in Danger'' (La 45 de ani după Watergate, adevărul este din nou în pericol), actorul se declară îngrijorat că, dacă un scandal politic similar cu cel care l-a dat jos pe Nixon ar avea loc astăzi, s-ar putea să nu fie ''dezlegat'' atât de ușor din cauza ''înțelegerii fragile a adevărului'' de către public.

Redford este mai familiarizat decât majoritatea cu Watergate. În 1976, el a jucat rolul jurnalistului Bob Woodward în ''All the President's Men'', filmul lui Alan J Pakula despre încercările a doi ziariști — Bob Woodward și Carl Bernstein (interpretat de Dustin Hoffman) — de a investiga scandalul care în cele din urmă l-a forțat pe Nixon să demisioneze din funcția de președinte.

''Acest an marchează 45 de ani de la scandalul Watergate'', scrie Redford în articolul publicat la 31 martie. ''Din cauza rolului meu în film, unii m-au întrebat despre asemănările dintre situația noastră în 1972 și în 2017. Există multe. Cea mai mare este importanța unei mass-media libere și independente în apărarea democrației noastre''.

''Când președintele Trump spune că 'duce un război' cu presa, îi numește (pe ziariști) 'printre ființele cele mai necinstite de pe Pământ' și scrie în tweet-uri că ei sunt 'dușmani ai poporului american', limbajul său duce acuzațiile false ale administrației Nixon despre un jurnalism de 'proastă calitate' și 'josnic' la înălțimi noi și periculoase'', adaugă el.

Redford scrie că Nixon a demisionat din cauza ''curajului și onestității americanilor din întregul spectru politic. A existat un moment pe parcursul unei perioade de criză națională când politicieni din ambele tabere au pus deoparte politica partizană pentru a descoperi adevărul''.

Dar Redford este preocupat de faptul că în America ''divizată'' de astăzi, lucrurile pot fi diferite.

''Dacă avem un alt Watergate, îl vom dezlega la fel de bine? Într-o declarație din mai 1973, John Dean (consilier al lui Nixon, care a depus mărturie împotriva președintelui) s-a referit la ceea ce el a descris ca eforturi de a i se discredita mărturia prin discreditarea lui ca persoană. El a spus în mod faimos: 'Adevărul iese întotdeauna la iveală'. Sunt îngrijorat cu privire la șanse acestuia în aceste zile'', conchide Robert Redford, citat de The Guardian.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...