Roboții industriali sunt în plină ascensiune; există 1,8 milioane, iar în 3 ani vor ajunge la 2,6 milioane (studiu)

Roboții industriali sunt în plină ascensiune; există 1,8 milioane, iar în 3 ani vor ajunge la 2,6 milioane (studiu)

Tehnologia joacă deja un rol major în sectorul de producție industrială, în prezent există 1,8 milioane de roboți industriali, iar în trei ani vor ajunge până la aproximativ 2,6 milioane, conform sondajului Global CEO Survey 2016, remis marți AGERPRES.

Liderii de afaceri iau în considerare aceste schimbări și le integrează în strategia lor. Conform sondajului PwC, 77% dintre executivi cred că progresele tehnologice reprezintă mega tendința care va transforma cel mai mult modul în care companiile interacționează cu toate părțile interesate (stakeholders).

Tehnologia poate sa reducă costurile și să crească eficiența. Robotica poate ajuta companiile să-și utilizeze mai bine capitalul și să crească marjele. Conform sondajului Global CEO Survey 2016, cererea pentru forme tradiționale de investiții, cum ar fi în depozite și utilaje, ar putea la rândul ei crește. De asemenea, prețul bunurilor și serviciilor ar putea scădea sau crește într-un ritm mai lent, în cazul în care companiile transfera aceste câștiguri de productivitate către consumatori prin prețuri mai mici, ceea ce ar și trebui să facă atâta timp cât piețele sunt competitive.

"Este de așteptat ca tehnologia care completează mâna de lucru să aibă mai puține efecte adverse asupra locurilor de muncă decât tehnologia care o dislocă. În multe sectoare de servicii pentru consumatori, de exemplu, în cele în care contactul uman este esențial, există mai puțin interes ca roboții să înlocuiască oamenii — cel puțin pentru moment ", a spus Ionuț Sas, partener, membru al grupului de servicii pentru sectorul Tehnologiei, Media și Telecomunicațiilor PwC România.

Cu toate acestea, în alte zone automatizarea poate prezenta o amenințare mai mare la adresa locurilor de muncă, deși amploarea acestei amenințări variază. Potrivit unei lucrări semnate de Carl Benedikt Frey și Michael Osborne (2013) se estimează că aproximativ 47% din locurile de muncă actuale din SUA sunt expuse riscului în următoarele două decenii, comparativ cu un studiu al OCDE, care plasează cifra la doar 9%. Tehnologiile digitale creează și noi locuri de muncă, așadar efectul nu este în totalitate unul negativ, apreciază PwC.

Majoritatea liderilor de afaceri se așteaptă ca progresele tehnologice să transforme sectorul lor de activitate

"Inovațiile tehnologice reprezintă o forță disruptivă pentru companii și angajați. Dar pentru acele afaceri care se pot adapta mai rapid la noile tehnologii, precum și pentru angajații care dețin competențe pe care mașinile nu le au în prezent — cum ar fi creativitatea și empatia — progresele tehnologice le-ar putea aduce câștiguri substanțiale", spune Ionuț Sas.

Economiștii PwC au analizat cheltuielile gospodăriilor (pe persoană), din economiile grupului G7, ca un indice al redresării după criza economică globală. Rezultatul la care au ajuns este că redresarea din punct de vedere al cheltuielilor reale ale gospodăriilor pe persoană nu a ținut pasul cu redresarea PIB-ului real în majoritatea celor 12 economii analizate.

În economiile din grupul G7, cheltuielile reale ale gospodăriilor pe persoană rămân sub nivelul din perioada pre-criză din Marea Britanie și Italia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia a decis unilateral să mute granița cu Lituania și Finlanda, în Marea Baltică

2 VIDEO „Bătrânul” lansator APR-40 din România, surpriza de pe frontul din Ucraina

3 Un scandal sexual care ia amploare / După jurnalistă, alte două femei îl acuză pe Răzvan Băltăreţu că nu le-a respectat consimțământul

4 Rusia trece la următorul nivel? / „Ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiune” / Putin este cu ochii pe insula suedeză Gotland

5 Foarte interesante amănunte...