Rocket Lab se pregăteşte pentru lansarea primului său zbor spaţial comercial

Rocket Lab se pregăteşte pentru lansarea primului său zbor spaţial comercial

Rocket Lab, un startup din domeniul industriei spaţiale, se pregăteşte pentru lansarea pe orbită a primului său zbor comercial, prevăzută pentru acest weekend de la baza din Noua Zeelandă, potrivit DPA.

''A mai rămas o zi. Electron este pregătită. Echipa e pregătită. Vremea e favorabilă'', a postat vineri pe Twitter compania cu operaţiuni atât în Statele Unite cât şi Noua Zeelandă, făcând referire la sistemul de lansare.

O fereastră de lansare de 14 zile pentru misiunea ''It's Business Time'' se deschide sâmbătă la 12:30 pm (00:30 GMT), după ce lansarea iniţială programată pentru aprilie a fost amânată din motive tehnice.

Racheta cu o lungime de 17 metri aparţinând Rocket Lab va decola de pe Launch Complex 1, prima bază de lansare administrată privat, situată la extremitatea sudică a peninsulei Mahia din Insula de Nord, Noua Zeelandă. Aceasta va transporta la bord încărcături aparţinând unui număr de patru clienţi comerciali.

Spire Global, unul dintre clienţi, specializat în colectarea de date de la o reţea de nanosateliţi, trimite doi sateliţi care monitorizează vremea, ambarcaţiunile şi transportul aerian.

Jenny Barna, directoare în cadrul Spire Global, a declarat pentru postul de radio NewsTalkZB, că Rocket Lab suplineşte o lipsă în industria spaţială pentru companiile aflate la început de drum şi pentru cercetători.

''Rocket Lab este singura opţiune de pe planetă creată special pentru companii mici aşa ca noi şi astfel putem merge oricând şi oriunde'', a spus aceasta.

Misiunea ''Business Time'' urmează după zborul de test realizat de Rocket Lab în luna ianuarie prin care a reuşit să plaseze pe orbită trei sateliţi comerciali de mici dimensiuni.

Compania intenţionează să elimine barierele existente în domeniul zborurilor comerciale spaţiale şi să realizeze lansări săptămânale pentru suma de aproximativ 4,9 milioane de dolari. Prin comparaţie, în 2017 au fost realizate 83 de lansări de succes în întreaga lume. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bobonete, înfierbântat după ce-a văzut pozele hot cu Mădălina Ghenea în dormitor

2 „Cum ar putea o gură care se spurcă prin sex oral să ia anafura, agheasma sau să sărute sfintele icoane / Dacă î…

3 Judecător / Ion Cristoiu nu a putut demonstra că nu a colaborat cu Securitatea

4 VIDEO Gabriel Păun (Agent Green): Blana ursului e la un tăbăcar din Târgu Secuiesc. E vorba de Arthur, nu ști…

5 Documente / Doar 5 din 33 de candidați au promovat concursul pentru șefia Caselor Județene de Asigurări de Sănăt…