Rodica Tănăsescu: Ni se pare necesară o lege a vaccinării, dar să se respecte niște puncte

Rodica Tănăsescu: Ni se pare necesară o lege a vaccinării, dar să se respecte niște puncte

Președintele Societății Naționale de Medicina a Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu, consideră că este necesară o lege a vaccinării, însă cu respectarea unor principii privind aprovizionarea și informarea populației referitor la necesitatea și importanța imunizării.

"Nouă ni se pare necesară o lege a vaccinării, dar această lege trebuie să respecte niște puncte. Unul este acela de obligație asumată de Ministerul Sănătății de a aproviziona ritmic cu vaccinuri în așa fel încât să nu mai existe discontinuități în aprovizionare, așa cum se întâmplă de ani și ani de zile. În al doilea rând, considerăm că este normal și sigur pentru produsele vaccinale să fie aduse la cabinetele medicilor vaccinatori în așa fel încât să se respecte foarte riguros lanțul de screening și în așa fel încât medicii să fie siguri că au la îndemână vaccinurile necesare. La ora actuală, medicii se deplasează de ani de zile zeci de kilometri și când ajung la DSP-uri de obicei nu sunt suficiente doze sau nu sunt deloc și așa mai departe. În al treilea rând, trebuie să existe campanii asumate de Ministerul Sănătății pentru informarea populației privind necesitatea și importanța vaccinării și responsabilizarea populației pentru acest act de vaccinare", a afirmat, pentru AGERPRES, Tănăsescu.

Potrivit președintelui SNMF, medicii trebuie să fie stimulați să efectueze vaccinarea.

"Bineînțeles că medicii trebuie să fie stimulați să facă această vaccinare, să fie foarte limpede că suma încasată nu se referă la o înțepătură, ci se referă la consultația pre-vaccinare, la informarea părinților pentru vaccinare la catagrafie, la raportare, la chemarea părinților și așa mai departe. Cel mai important și cele mai multe probleme le-am avut din cauza refuzului la vaccinare al părinților și bineînțeles, în primul rând, datorită faptului că nu am primit vaccinurile la timp, nu în totalitate, nu toate tipurile de vaccin", a afirmat medicul.

Rodica Tănăsescu a spus că medicii își doresc să existe o schemă națională de vaccinări asemănătoare celor din alte țări.

"Ne dorim să avem o schemă națională de vaccinări asemănătoare cu țări europene, adică să se lărgească cu vaccinurile care la noi lipsesc deocamdată", a explicat ea.

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind vaccinarea.

"În vederea asigurării dreptului la sănătate și la educație al tuturor copiilor și tinerilor, garantate de stat, înscrierea acestora într-o colectivitate de învățământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an", se precizează în expunerea de motive.

De asemenea, prin proiectul de lege sunt stabilite atribuțiile și responsabilitățile tuturor actorilor implicați în procesul de realizare a activităților de vaccinare, instituții publice și societate civilă.

Potrivit proiectului pus în dezbatere, toți furnizorii de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare vor fi obligați să se înregistreze în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), în termen de doi ani de la publicarea acestei legi.

În cadrul Institutului Național de Sănătate Publică se va înființa Grupul Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare (GTCAV), structură fără personalitate juridică, independentă, a cărei activitate este finanțată din fonduri alocate Programului Național de Vaccinare, cu rol în elaborarea Strategiei Naționale de Vaccinare și coordonarea activității de vaccinare la nivel național.

"Scopul principal al acestei legi nu este acela de a sancționa părinții sau reprezentanții legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora, asupra stării de sănătate a copiilor, asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. De asemenea, prin prezentul proiect de lege, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinților și stabilirea unei relații de încredere între medic și pacient, respectiv părinții, în acest caz, dar și rolul statului în asigurarea și garantarea sănătății la nivel populațional", se explică în expunerea de motive.

AGERPRES/(A — autor: Roberto Stan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”