Rolul vital jucat de blindatele Bradley pe un front-cheie al războiului din Ucraina

Rolul vital jucat de blindatele Bradley pe un front-cheie al războiului din Ucraina

Vehiculele de infanterie Bradley furnizate de SUA au jucat un rol vital pe linia frontului din Ucraina, relatează CNN, citând mărturia unui soldat ucrainean.

Blindat Bradley FOTO Shutterstock

Armata rusă ar fi invadat pozițiile ucrainene într-o zonă cheie a liniei frontului dacă forțele ucrainene nu ar fi avut posibilitatea să se apere cu ajutorul blindatelor Bradley, a declarat un soldat pentru CNN.

„Mă îndoiesc că am fi vorbit cu dumneavoastră în cadrul acestui interviu dacă nu am fi avut Bradley-urile", a declarat pentru postul de televiziune un soldat ucrainean care luptă pe Bradley și al cărui indicativ de apel este „Barbie”.

„Cel mai probabil, flancul nordic ar fi fost deja pierdut fără Bradley”, a adăugat el.

CNN a relatat că blindatele Bradley au fost esențiale pentru a ține piept atacurilor rusești în apropierea orașului Avdiikva, în estul Ucrainei, ținta unor asalturi și tiruri rusești de o mare intensitate.

Blindajul gros, tunurile puternice de 25 de mm și capacitatea de a respinge atacurile pe timp de noapte au făcut din aceste vehicule un echipament vital pentru forțele ucrainene, se arată într-un reportaj video.

SUA au furnizat Ucrainei 160 de vehicule blindate Bradley ca parte a unui pachet de ajutor livrat la începutul anului 2023, iar acestea au fost utilizate pe scară largă în cadrul contraofensivei ucrainene din vară.

Ucraina a folosit inițial aceste blindate în cursul unor atacuri ambițioase asupra pozițiilor rusești, dar au devenit ținta artileriei ruse. Imagini surprinse în luna iunie a anului trecut au arătat rămășițele carbonizate ale mai multor vehicule Bradley în regiunea Donețk, după un atac ucrainean eșuat.

După care Ucraina și-a schimbat tactica pentru a le desfășura mai eficient. În prezent, Brigada Mecanizată 47 de lângă Avdiikva le folosește pentru a respinge atacurile rusești.

Forbes relata în decembrie că tancurile Bradley M2 și tancurile germane Leopard 2A6 au fost folosite de Brigada 47 pentru a lansa contraatacuri rapide și devastatoare.

Totuși, în prezent, în condițiile în care ultimul pachet de ajutor al SUA pentru Ucraina este blocat de republicanii din Camera Reprezentanților, artileria ucraineană, deficitară, este raționalizată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB