RoMAFIA! Favoriții lui Dragnea au contestat licitația pentru corvete!

RoMAFIA! Favoriții lui Dragnea au contestat licitația pentru corvete!

RoMAFIA! Favoriții lui Dragnea au contestat licitația pentru corvete!
Compania olandeză Damen a contestat licitația de 1,6 miliarde euro pentru construirea celor patru corvete, dezvăluie Newsweek România.

Recent, ministrul Gabriel Leș anunța că cea mai bună ofertă din punct de vedere financiar a fost cea a asocierii dintre Naval Group (Franța) și Șantierul Naval Constanța.

Newsweek România a prezentat în exclusivitate, încă din noiembrie 2018, cele trei oferte depuse de italienii de la Fincantieri, olandezii de la Damen și francezii de la Naval Group. Astfel, ordinea prețurilor este următoarea: Fincantieri a oferit 1,34 miliarde de euro, Damen - 1,255 miliarde de euro și Naval Grup - 1,2 miliarde de euro.

După mai multe luni de tergiversări, ministrul Gabriel Leș a anunțat săptămâna trecută că "luni, 1 iulie, am primit de la Departamentul de Armamente raportul prin care am fost informat, în calitate de ministru, cu privire la finalizarea procedurii specifice organizate la nivelul departamentului pentru atribuirea acordului-cadru pentru furnizarea produsului corvetă multifuncțională.

Conform acestei informări, oferta câştigătoare a fost declarată cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Șantierul Naval Constanţa."

Potrivit ministrului, "perioada de livrare a acestor corvete este de 7 ani de zile, în trei ani de zile prima corvetă", urmând ca celelalte trei, până la termenul în maxim 7 ani de zile. Cele trei companii aveau la dispoziție un termen de zece zile pentru a contesta rezultatul licitației.

Conform unor surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale, în cursul acestei zile, pe adresa Departamentului pentru Înzestrarea Armatei a venit contestația depusă la instanță de compania Damen. "Se contestă procedura de licitație", a spus o sursă din cadrul Armatei.

Ce spun olandezii

Cele trei firme au fost anunțate oficial de către reprezentanții Armatei cu privire la rezultatul licitației. Olandezii de la Damen au emis un comunicat de presă în care au anunțat că pe 2 iulie au fost informați oficial cu privire la rezultatul licitației privind Programul de înzestrare esențial "Corvetă multifuncțională".

"Damen consideră că oferta sa este cea mai potrivită soluție pentru necesitățile navale românești: conține sisteme de armament din Statele Unite ale Americii care sunt interoperabile la nivelul alianței NATO, aducând împreună cele mai bune companii din industriile de apărare din Statele Unite ale Americii (BOEING, RAYTHEON, GENERAL DYNAMICS) și din Uniunea Europeana. Această soluție poate să fie construită în România, de către un șantier naval din România, cu forță de muncă românească – cu experiență în domeniu, gata să înceapă construcția navelor imediat după atribuirea contractului și în termenele stabilite", se menționa în comunicat.

Însă olandezii de la Damen au atras atenția că urmăresc cu "interes și preocupare majoră" anunțul MApN referitor la atribuirea produsului Corveta Multifuncțională.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Oana Mizil, în spital după ce a fost bătută de Marian Vanghelie!

2 „O fată dezbrăcată şi sângerândă urla pe trotuar. Cel mai probabil îi dăduseră drogul violului“

3 Așa o fi? / Continuă tradiția turnătorilor de lux la DNA în PSD?

4 Citiți ce va fi în Grecia!

5 „Ciorba a devenit un fel de caviar” / Turiștii, revoltați de prețurile care au explodat în Mamaia