
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
Un român stabilit în Marea Britanie, delegat într-o secție de votare la prezidențiale, a oferit o relatare inedită despre procesul electoral. El a povestit despre atmosfera la vot, incidentele din trecut, suma pe care o primește și cum s-a votat până în prezent.
Un delegat într-o secție de votare din Marea Britanie a oferit câteva mărturii inedite despre modul în care decurge procesul electoral la secția unde este arondat, din afara țării.
„Sunt delegat într-o secție de vot din diasporă, operator pe tabletă”, le-a transmis un român stabilit în Marea Britanie utilizatorilor platformei Reddit. În scurt timp, acesta a fost asaltat cu sute de întrebări.
Aglomerație în secțiile de votare
Românul a oferit câteva detalii despre procesul electoral și a relatat că a observat mai mulți alegători decât la primul tur al alegerilor prezidențiale din decembrie 2024.
„Este cam de trei ori mai animat, raportat la aceeași oră față de anul trecut. Avem câteva sute de votanți. Și vineri, la secția unde sunt, o secție mică din Anglia, au fost mai mulți votanți față de anul trecut, la fiecare oră. Dar mâine vor fi cei mai mulți”, afirmă acesta.
Întrebat care este starea de spirit în rândul alegătorilor, delegatul spune că nu poate oferi prea multe detalii.
„Nu pot să zic decât că, în diaspora, din ce am observat, voturile s-au împărțit frățește cam la doi”, adaugă acesta.
Referitor la alegerile precedente, din decembrie 2024, afirmă că „„nul trecut a fost o preferință pentru suveraniști, cel puțin la secția mea”.
Tot el precizează că voturile vor fi numărate duminică, după închiderea și sigilarea secției, și după ce ștampilele de vot au fost sigilate și îndepărtate de membrii comisiei.
Delegatul susține că, până în prezent, nu au fost incidente și nici persoane care să încerce să influențeze votul alegătorilor.
„Se mai întâmplă să apară votanți care fac exces de zel sau creează scandal din diverse motive. Nu pot spune dacă au vreo afiliere politică sau dacă au votat într-un fel sau altul”, adaugă românul.
Totuși, își amintește că la alegerile precedente au existat incidente.
„De exemplu, s-au găsit buletine de vot pre-ștampilate. Nu mai țin minte exact cu cine erau ștampilate, doar că era un candidat independent. Oricum, acele buletine au fost anulate și nu au fost incluse în numărătoarea finală”, amintește acesta.
„Se pot întâmpla anumite măgării”
Organizatorii sunt pregătiți pentru un aflux mai mare de alegători, fiind angajat inclusiv personal de pază.
„Avem măsuri pentru organizarea unei cozi. Atâta timp cât ajungi la coadă până la ora 19:00, ora Angliei (21:00, ora României), poți vota. Ora de închidere se extinde până votează toți cei prezenți la coadă. La 18:58 ies doi membri ai comisiei, marchează locul unde se termină coada, iar toți cei aflați acolo până la ora 19:00 au dreptul să voteze”, spune el.
El a povestit că sala este permanent supravegheată video, iar toate materialele care țin de procesul de vot sunt sigilate, cu excepția buletinelor.
„Ștampilele sunt sigilate separat, după ce sigiliile au fost ștampilate și semnate. Camera este, de asemenea, sigilată, cu toate ieșirile posibile – geamuri, uși etc.”, adaugă delegatul.
Acesta mai subliniază că rezultatele alegerilor nu pot fi influențate de cei din secția de votare.
„La noi nu se manipulează, avem delegați din toate partidele. Există, într-adevăr, cazuri în care, din lipsă de delegați, se pot întâmpla anumite măgării, dar, de obicei, acestea se descoperă ulterior.”
El a mai precizat că este ilegal ca alegătorii să posteze fotografii cu buletinul de vot ștampilat.
„Puteți posta, în schimb, o poză cu autocolantul Votat primit pe buletin sau cu ștampila aplicată pe pașaport. Dacă sunteți surprinși făcând poză buletinului de vot, acesta poate fi anulat – deși există posibilitatea să vi se permită să votați din nou”, afirmă el.
500 de lire pentru cinci zile
În ceea ce privește remunerația, operatorul susține că anul acesta va fi mai mică decât la scrutinul precedent:
„Anul trecut erau cam 550 de lire sterline pentru un weekend. Anul ăsta, mai slab. Nu știu exact cât, pentru că nu pentru bani m-am dus, dar au fost tăieri și vom primi mai puțin de 500 de lire sterline. Sunt cinci zile implicate: joi, vineri, sâmbătă, duminică și, dacă e cazul, și luni dimineață.”
Întrebat dacă primește mâncare, băutură și țigări, a spus că oamenii din secție se organizează singuri și cumpără în comun, iar cheltuielile nu sunt decontate, cu excepția celor legate de benzină și cazare pentru membrii afiliați Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
În Marea Britanie, alegerile prezidențiale din România sunt organizate în secții de votare speciale pentru diaspora, gestionate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în colaborare cu ambasadele și consulatele române.
Delegații acestor secții (președinți, locțiitori și membri) sunt cetățeni români cu domiciliul în Marea Britanie, care s-au înscris voluntar pentru a participa la organizarea scrutinului, atât în ziua alegerilor, cât și, eventual, în zilele premergătoare votului.
Ei verifică actele de identitate ale alegătorilor, oferă buletinele de vot, explică procedura, completează documente și procese-verbale, țin evidența votanților, participă la numărarea voturilor și contribuie la asigurarea ordinii și corectitudinii procesului electoral.
Sursa: adevarul.ro