Romanciera Svetlana Alexievici, laureată a premiului Nobel, chemată la audieri de anchetatorii din Belarus, pentru că susține opoziția

Romanciera Svetlana Alexievici, laureată a premiului Nobel, chemată la audieri de anchetatorii din Belarus, pentru că susține opoziția

Romanciera Svetlana Alexievici, laureata premiului Nobel pentru Literatură pe 2015, va fi audiată ca martor, miercuri, de o comisie de anchetă desemnată de putere. Ea este suspectată că susţine o organizaţie politică de opoziţie a lui Alexandr Lukaşenko, scrie AFP, preluată de News.ro.

Ea va fi audiată în cadrul anchetelor declanşate contra „consiliului de coordonare” format de opoziţie şi din care face parte, au indicat apropiații săi.

Potrivit acestui „consiliu” format pentru a promova o tranziţie politică în Belarus, Svetlana Alexievici a fost convocată de anchetatori miercuri, în calitate de martor în cazul lansat contra acestui organism acuzat că „ameninţă securitatea naţională”.

Svetlana Alexievici este membră a prezidiului „consiliului de coordonare” şi a sprijinit-o pe Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania şi care a revendicat victoria la alegerile prezidenţiale contestate din 9 august.

Fostă jurnalistă, Svetlana Alexievici este autoarea cărţilor care abordează tragediile epocii sovietice, al Doilea Război Mondial, catastrofa nucleară de la Cernibîl sau războiul din Afganistan.

Potrivit opozantei Maria Kolesnikova, romanciera în vârstă de 72 de ani are o sănătate fragilă.

Preşedintele Alexandr Lukaşenko se confruntă de la alegerile prezidenţiale cu o mişcare de protest inedită, dar până în prezent a respins ideea unei plecări şi refuză să dialogheze cu cei care-l contestă. El a acuzat „consiliul de coordonare” că încearcă să „împiedice puterea”.

Într-o convorbire telefonică, luni, cu Vladimir Putin, principalul său aliat în ciuda tensiunilor, Alexandr Lukaşenko l-a informat pe omologul său rus de „măsuri pe care le are în vedere pentru normalizarea situaţiei” în Belarus, potrivit Kremlinului.

Justiţia a declanşat săptămâna trecută anchete pentru „apeluri la acţiuni care vizează să aducă atingere securităţii naţionale”, acuzaţie pasibilă cu pedepse de la 3 la 5 ani de închisoare.

Luni, doi membri ai „consiliului de coordonare”, Serghei Dilevski şi Olga Kovalkova, şi mai mulţi lideri ai greviştilor au fost arestaţi de poliţie la intrarea în uzina de tractoare din Minsk (MTZ).

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 „Navele rusești nu vor avea unde să se ascundă în Marea Neagră”