Români aleși în străinătate. O timișoreancă, viceprimar în Berlin, primari în Germania și Spania

Români aleși în străinătate. O timișoreancă, viceprimar în Berlin, primari în Germania și Spania

Un cetățean german a ajuns primarul Timișoarei, dar și o timișoreancă, Ramona Pop, este viceprimar al Berlinului din 2016. Tot în Germania, alți doi români sunt primari în Gorlitz și Ivenack. Un alt român este primarul unui oraș din Spania. Iar consilieri români sunt mulți, relatează  Newsweek România .

Românca Ramona Pop (42 de ani) , reprezentanta Partidului Verde din Berlin, a fost aleasă în 8 decembrie 2016 ca „Bürgermeisterin” la Berlin, o funcție echivalentă cu cea de viceprimar.   Berlinul are doi viceprimari, primarul general având titlul de Regierender Bürgermeister.

Ramona Pop a intrat în Parlament la 24 de ani, fiind cea mai tânără membră de atunci. Ea s-a născut la Timișoara în anul 1977 și a emigrat în Germania, împreună cu familia ei, în 1988. A absolvit liceul la Munster și s-a specializat în studii politice la Institutul Otto Suhr din cadrul Universității FU Berlin.

În 1997 s-a înscris în partidul Die Grunen, iar din 2006 a ajuns membru în Parlamentul regional din Berlin. Din 2012 este copreședinte al fracțiunii din Camera Deputaților.

Din noiembrie 2001, Ramona Pop este membra a Camerei Reprezenanţilor din Berlin. 

Ursu, primar în Görlitz

Octavian Ursu a fost ales primar-general al orașului Görlitz cu 55,1 la sută din totalul voturilor exprimatela alegerile din iunie 2019.

Octavian Ursu s-a născut la București, a absolvit Conservatorul și a venit în Germania în 1990 ca solist-instrumentist (trompetă) la Neue Lausitzer Philharmonie din Görlitz. Ursu a intrat în 2009 în CDU și în 2010 a preluat conducerea circumscripției municipale din Görlitz a formațiunii conservatoare. În 2014 el a fost ales în legislativul landului federal Saxonia, iar acum a devenit primar al acestui oraș din estul Germaniei.

Ștefan Guzu, primar în Stavenhagen

Ștefan Guzu (52 de ani) s-a născut în judeţul Bistriţa-Năsăud,  în comuna Poiana-Ilvei. În 1996 a emigrat în Germania unde s-a angajat ca polițist.

A fost mai întâi primar al comunei Ivenack, funcție pe care a îndeplinit-o fără remunerație. Apoi, la alegerile din 2019, a devenit primar cu normă întreagă al localității Stavenhagen, fiind ales cu 69,6% în turul doi.

Ștefan Guzu este și primarul onorific al Ivenack și lucrează ca șef de tură pentru poliția de pe autostrada A20.

Aurel Truță, primar în Spania

Aurel Truță (44 de ani) originar din Alba Iulia este la al doilea mandat de primar al localității Páramo de Boedo. Truță a plecat din România în urmă cu 21 de ani iar de 13 ani este stabilit cu familia în Páramo de Boedo. Nu s-a gândit nicio clipă că va ajunge primar într-o ţară străină, la 3.000 km de oraşul natal.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina