România a avut cea mai mare creștere economică anuală din UE în trimestrul patru 2016

România a avut cea mai mare creștere economică anuală din UE în trimestrul patru 2016

România a înregistrat o creștere economică de 4,8% în trimestrul patru 2016, comparativ cu perioada similară din 2015, acesta fiind cel mai mare ritm de creștere din Uniunea Europeană, conform unei estimări publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Potrivit Eurostat, economia românească a accelerat la finele anului trecut, ritmul de creștere anuală urcând de la 4,4% în trimestrul al treilea până la 4,8% în trimestrul patru.

Comparativ, economia zonei euro a crescut cu 1,7% în trimestrul patru 2016 comparativ cu perioada similară a lui 2015, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creștere economică anuală de 1,8%, în ambele cazuri fiind vorba de o creștere mai mică decât cea înregistrată în trimestrul al treilea.

De asemenea, în trimestrul patru comparativ cu trimestrul trei 2016, PIB-ul României a înregistrat o majorare de 1,3%, față de un avans de 0,5% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea. Doar Polonia a înregistrat o creștere trimestrială mai mare decât România, respectiv 1,7%. În ceea ce privește economia zonei euro, aceasta a înregistrat o creștere economică trimestrială de 0,4%, în timp ce PIB-ul UE a consemnat un avans de 0,5%.

Potrivit datelor publicate marți de Institutul Național Statistică (INS), Produsul Intern Brut a crescut cu 4,8% în anul 2016, comparativ cu anul 2015, după un avans de 4,7% pe seria brută (4,8% pe serie ajustată sezonier) în ultimele trei luni din 2016 față de perioada corespunzătoare din anul precedent. În trimestrul patru, Produsul intern brut a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,3% comparativ cu trimestrul precedent.

Pentru acest an, estimările privind creșterea economiei românești oscilează între 3,7% (prognoză Banca Mondială) și 5,2% (Comisia Națională de Prognoză).

Estimări privind avansul PIB au fost anunțate luni și de Comisia Europeană (CE), care a revizuit în urcare, la 4,4%, prognoza privind evoluția PIB în acest an, avansul urmând să încetinească la 3,7% în 2018. FMI mizează în 2017 pe un avans al Produsului Intern Brut al României de 3,8%, cel mai ridicat ritm de creștere economică din Europa.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD, dovada corupției crase! / Muistul sclemberist Teodorovici, artizanul afacerii! / Comisia Europeană a întrerup…

2 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

3 Ziua în care Anna Lesko a rupt internetul...

4 Așa o fi?

5 Şeful Corpului de Control al Poliţiei Române, „pedepsit” să-şi stabilească singur sancţiunea după ce a fost pr…