România coboară pe locul 55 în clasamentul Doing Business al Băncii Mondiale, după Belarus sau Rwanda

România coboară pe locul 55 în clasamentul Doing Business al Băncii Mondiale, după Belarus sau Rwanda

România a pierdut trei locuri în clasamentul 'Doing Business 2020', elaborat de Banca Mondială, şi a coborât pe poziţia 55 din 190 de ţări, de pe locul 52 anul trecut.

În clasamentul privind uşurinţa de a face afaceri, România se situează în faţa unor ţări precum Italia (58), Bulgaria (61), Luxemburg (72) sau Grecia (79), dar este devansată de Maroc, Belarus, Republica Moldova, Serbia sau Rwanda.

România a obţinut un punctaj total de 73,3 puncte, în creştere faţă de scorul general de 72,30 puncte înregistrat anul trecut.

"România a făcut mai uşoară începere unei afaceri prin simplificarea procedurii de înregistrare în scopuri de TVA. De asemenea, România a făcut mai puţin costisitoare plata taxelor prin eliminarea a cinci taxe şi contribuţii plătite de angajator. În acelaşi timp, România a introdus o nouă contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale plătită de angajator", se arată în raportul Băncii Mondiale.

Potrivit documentului publicat joi, România se situează cel mai bine, locul 1, la indicatorul care măsoară uşurinţa cu care se fac tranzacţiile peste hotare, cu un scor de 100 de puncte pe o scară de la 0 la 100. Un alt indicator la care România se situează pe un loc bun, 19, este aplicarea contractelor, precum şi indicatorul care măsoară uşurinţa de a obţine un credit, locul 25.

În schimb, România se află abia pe locul 157 când vine vorba de obţinerea de electricitate, având în vedere că este nevoie de 9 proceduri şi se poate aştepta până la 174 de zile pentru conectarea la reţeaua de curent electric. La indicatorul referitor la obţinerea autorizaţiei de construit, România ocupă locul 147 din 190, cu 24 de proceduri şi o perioadă de aşteptare care poate ajunge până la 260 de zile.

Pe de altă parte, Banca Mondială subliniază că economiile din Europa şi Asia Centrală au accelerat ritmul reformelor menite să îmbunătăţească mediul de afaceri, prin implementarea unui număr de 56 de reforme şi prin poziţia de lider, la nivel mondial, din punct de vedere al reformelor direcţionate către plata impozitelor şi punerea în aplicare a contractelor.

Instituţia financiară internaţională subliniază că regiunea Europa şi Asia Centrală găzduieşte două dintre cele mai bune destinaţii de afaceri din top 20 la nivel mondial - Georgia (locul 7 în clasament) şi Macedonia de Nord (locul 17 în clasament). Tadjikistan se situează printre primele zece economii care au înregistrat cel mai mare grad de îmbunătăţire la nivel mondial în perioada de 12 luni premergătoare datei de 1 mai. Azerbaidjan, Kârgâzstan, Kosovo şi Uzbekistan se numărau printre primele 20 de economii cu cel mai ridicat grad de îmbunătăţire la nivel mondial.

"Economiile din Europa şi Asia Centrală continuă să înregistreze un progres semnificativ în stimularea spiritului antreprenorial şi promovarea creşterii economice. Pe măsura accelerării ritmului reformelor, economiile care au rămas în urmă pot învăţa din bunele practici adoptate de ţările vecine", a declarat Santiago Croci Downes, Manager de Program al Unităţii Doing Business.

Raportul instituţiei financiare internaţionale analizează 190 de economii pe baza a 11 criterii, precum demararea unei afaceri, obţinerea unui credit, accesul la reţeaua de electricitate şi tranzacţiile transfrontaliere. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...