România cumpără rachete Patriot!

România cumpără rachete Patriot!

Șeful Departamentului pentru armamente din Ministerul Apărării Naționale, secretarul de stat Florin Lazăr Vlădică, alături de șeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, au anunțat joi într-o conferință de presă că România intenționează să cumpere rachete americane Patriot, informează Digi24.  Programul de înzestrare cu sisteme Patriot va începe chiar anul acesta.

Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă organizată la Smârdan, acolo unde este în desfășurare un exercițiu militar comun româno-american. Această achiziție se va face în cadrul proiectului de înzestrare a armatei, a precizat secretarul de stat Florin Lazăr Vlădică.

Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice şi de croazieră, iar achiziționarea unui astfel de sistem va încununa apărarea antiaeriană a României, după ce țara noastră a achiziționat și avioane de vânătoare americane F-16, a explicat generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General.

„Ştiţi foarte bine, s-a reuşit achiziţia primei escadrile de avioane F-16, ca atare nevoia de aranjare pe nivele şi integrat a apărării antiaeriene la nivel naţional impune de la sine demararea unui astfel de program. Ca atare, sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multilevel de apărare a spaţiului aerian al României. În momentul de faţă, sunt în analiză toate opţiunile privind dezvoltarea programului. Important e faptul că el va fi demarat în acest an”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Însemnătatea strategică a unui astfel de gest este cu atât mai mare cu cât Rusia a anunțat că va contracara mişcările de trupe ale NATO de pe flancul estic, construind o rachetă balistică intercontintală care poate să transporte 16 focoase nucleare. A fost botezată Satan 2, tocmai pentru a intimida.

Anul trecut, sistemul antiaerian Patriot a ajuns în România pentru exerciţii militare comune cu armata americană ce au avut loc la Capul Midia. A fost  pentru prima dată când un astfel de ansamblu de rachete a ajuns în ţara noastră. 

Sistemul Patriot adus în România era dotat cu rachete de ultimă generaţie. Fiecare are o greutate de 350 de kilograme, poate să se deplaseze cu o viteză de 5000 de kilometri pe oră, are o rază de acţiune de 20 de kilometri şi poate să atingă o altitudine de 24 de mii de metri. Patriot este dotat si cu un radar complex care poate să detecteze în timp record o rachetă trasă de inamic şi să reacţioneze la ameninţare în doar câteva secunde. Este utilizată forţa cinetică şi fragmentarea.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”