România furată: Europeanul în care ne-am făcut de râs ne pune în fața unei realități deprimante

România furată: Europeanul în care ne-am făcut de râs ne pune în fața unei realități deprimante

România furată“ e o sintagmă care se aplică, din păcate, și la fotbal. Pentru că oamenii care s-au perindat pe la federație, după ’89, au furat, la propriu, bucuria generată de acest sport de la românul de rând.

Răzvan Burleanu, un președinte capabil să zică orice pentru a ieși bine în fața microfoanelor

Fie că la FRF s-a aflat gașca lui Mircea Sandu sau actuala administrație Burleanu, scopul a fost același: păstrarea scaunului prin instalarea unei mașinării de vot și protejarea interesului propriu. Și vorbe goale rostite cu duiumul! Ce-i drept, această componentă a fost adăugată de actuala echipă de la Casa Fotbalului, căci „Nașul“ Sandu avea un discurs mai pitoresc, „din topor“. Din păcate, nici discursul corporatist de acum, nici cel șmecheresc de dinainte nu țin loc de rezultate.

Pare îngrozitor, dar, la ora actuală, există milioane de copii care n-au trăit niciodată bucuria de a fi văzut naționala României la un turneu final de Cupa Mondială! Pentru că, acum câteva zile, mai precis pe 30 iunie, s-au împlinit 25 de ani de la ultima partidă disputată de tricolori la un Mondial: 0-1 cu Croația, la Bordeaux, în optimile CM 1998.

Având în vedere această statistică deprimantă, e lesne de înțeles de ce, odată cu dispariția calificărilor la turneele finale, s-a șubrezit și legătura afectivă între suporteri și echipa națională. Și, la fel de grav, au dispărut acei idoli autohtoni, care ne-au marcat nouă copilăria. Mai ales această a doua realitate se vede acum, la Europeanul de tineret pe care l-am găzduit și în care am fost ultimii, cei mai slabi! Atât în clasamentul final, cât și după calitatea jocului prestat.

Decarul Spaniei, Rodri, foarte popular printre puștii români

Decarul Spaniei, Rodri, foarte popular printre puștii români

Copiii, dezintersați de tricoul naționalei

„Adevărul“ a asistat, sâmbătă seară, la meciul Spania U21 – Elveția U21. Nu de la masa presei sau de la tribuna VIP, al doilea sector fiind cel în care șefii FRF trăiesc în realitatea lor paralelă, ci de la tribuna a II-a. Unde stau oamenii de rând. Constatările au fost triste și explică titlul acestui articol.

La meciul din Giulești au fost prezenți foarte mulți copii. Mare parte dintre ei îmbrăcați în tricourile „Furiei Roja“ și cu bannere în spaniolă pentru jucătorii pe care, în mod evident, îi idolatrizau. În frunte cu decarul Rodri (Betis), mijlocașul Álex Baena (Villarreal) și fundașul Miranda (Betis). Ce-i drept, în cazul ultimului, marcatorul golului calificării, e foarte posibil ca acesta să se fi bucurat de un capital important de simpatie, nu pentru faima sa fotbalistică, ci mai degrabă datorită coincidenței de nume cu o băutură carbogazoasă.

Cert e că niciun copil român n-a fost prezent în sectorul respectiv, îmbrăcat în tricoul naționalei României. Ceea ce e de înțeles, pentru că, atunci când ești mic, ești fascinat și te identifici cu modele de succes. Iar România U21, locul 16 din 16 la Euro 2023, poate fi catalogată oricum, numai așa ceva nu!

De aici se naște, din păcate, și o altă consecință amară. Copiii de astăzi sunt înnebuniți după alde Rodri și Miranda, dar și-au pierdut, în mare parte, idolii din fobalul românesc. Dacă ai întreba un puști, „Cine vrei să fii, când te faci mare?“, foarte probabil, îți va răspunde că Messi, Ronaldo sau Mbappe. Au trecut vremurile în care puștii români visau să ajungă Hagi, Răducioiu, Mutu sau Chivu. Și e greu de crezut că, la ora actuală, vreun copil român și-ar dori să ajungă... Screciu, de pildă!

Cei mici nu mai au de ce să aducă tricolorul pe stadion: România U21 a fost eliminată deja

Cei mici nu mai au de ce să aducă tricolorul pe stadion: România U21 a fost eliminată deja

Asistențe prăbușite, odată cu eșecul tineretului

Eliminarea prematură a României de la Europeanul pe care l-a găzduit, alături de Georgia, a mai avut un efect nefast.

Turneul final a debutat la noi cu o asistență impresioantă, 21.227 de oameni fiind prezenți pe arena din Ghencea, la primul meci al tricolorilor mici. Care s-a încheiat cu un eșec categoric: 0-3 cu Spania U21. Cu așteptările înșelate, încă o dată, românii s-au îndepărtat, treptat, și de acest turneu final. Așadar, numărul spectatorilor prezenți la următoarele două partide ale României U21 s-a dus în cap:

*14.309 spectatori au fost prezenți la meciul cu Ucraina U21 (0-1)

*7.816 oameni au urmărit partida cu Croația U21 (0-0)

Apoi, în weekend, cele două sferturi pe care le-am găzduit, la București și la Cluj, abia au adunat 10.000 de oameni în tribune! Potrivit cifrelor oficiale, au fost 3.861 de spectatori pe arena din Giulești, la Spania U21 – Elveția U21, și 6.281 de oameni pe „Cluj Arena“, la partida Franța U21 – Ucraina U21.

Prin comparație, Georgia, cu o națională care și-a câștigat grupa, avansând în sferturi, a doborât toate recordurile de asistență la un Campionat European de tineret! Media la cele trei partide din faza grupelor, cu Portugalia U21 (2-0), Belgia U21 (2-2) și Țările de Jos U21 (1-1) a fost de 36.445 de spectatori! Mai departe, la cele două confruntări din weekend, în sferturi, georgienii au adunat 51.258 de fani în tribune, la Tbilisi și Kutaisi. Meciul lor cu Israel U21 s-a jucat într-o atomsferă incendiară, cu 44.338 de oameni în tribune!

Ne păcălim cu vorbe goale

Drama noastră e că, după acest eșec care a fost Europeanul de tineret pentru naționala U21, continuăm să ne păcălim în deja consacratul stil al FRF-ului! Declarația dată de Răzvan Burleanu spune totul, în acest sens: „Dacă ne uităm la această generație de la Under-21 putem observa că oarecum ne-am atins un obiectiv. Dincolo de o performanță sportivă, actuala generație și-a atins obiectivul, avem deja trei jucători care au debutat pentru prima reprezentativă a României, Mihăilă, Drăgușin și Screciu. Apoi, e Târnovanu, un portar de viitor“.

Atenție: această denaturare grosolană a adevărului vine după un turneu final în care România U21 nu că n-a bătut pe nimeni, dar nici măcar nu le-a oferit oamenilor bucuria marcării unui gol! Și a ratat cu brio un obiectiv despre care FRF tace mâlc acum: calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, în 2024. Acolo va fi prezentă, în schimb, Ucraina U21, naționala unei țări în care războiul face ravagii de peste un an! Și care s-a distrat cu noi și a predat o lecție de fotbal, duminică, contra vedetelor Franței.

De precizat că, după rezultatele de la Euro 2023, Franța (în calitate de gazda Jocurilor Olimpice de la Paris), Israel, Spania și Ucraina vor reprezenta Europa la turneul de fotbal de la JO 2024 (24 iulie – 10 august). Anglia, deși semifinalistă la Euro 2023, nu participă la turneul de fotbal din cadrul Jocurilor Olimpice. Asta deoarece abordează sărbătoarea sportului mondial cu lotul Marii Britanii, care cuprinde Anglia, Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor.

U21 2023 Logo jpg

Euro 2023, Georgia & România, ultimele meciuri

Sferturi, sâmbătă și duminică

*Georgia U21 – Israel U21 0-0, 3-4 după loviturile de departajare (Tbilisi)

*Spania U21 – Elveția U21 1-1, 2-1 după prelungiri (București, Stadionul Rapid)

*Anglia U21 – Portugalia U21 1-0 (Kutaisi)

*Franța U21 – Ucraina U21 1-3 (Cluj, Stadionul Cluj-Arena)

Semifinale, mâine

*Israel U21 – Anglia U21 19.00 (Batumi)

*Spania U21 – Ucraina U21 22.00 (București, Stadionul Steaua)

Ambele meciuri vor fi transmise, live, de TVR 1.

Finala se va juca, sâmbătă, 8 iulie, de la ora 21.00, la Batumi (Georgia) și va fi transmisă, de asemenea, de TVR 1.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?