România intră în Schengen. Cum vom călători începând de duminică

România intră în Schengen. Cum vom călători începând de duminică

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România intră oficial în spațiul Schengen, aerian și maritim. Iar autoritățile au repetat, joi, pe aeroportul din Otopeni, măsurile impuse în urma aderării la „Air Schengen“. Ce trebuie să reținem este că persoanele care vor călători din România către un stat Schengen sau dintr-un stat Schengen către România nu vor mai trece prin controlul de la punctele de control la frontieră. Ele vor trece doar prin controlul de securitate și ar trebui să aibă asupra lor doar documentul de identitate și documentul de îmbarcare.

FOTO Shutterstock

România intră în Schengen aerian și maritim, de duminică, 31 martie, iar oficiali din Ministerul Afacerilor Interne au explicat că pe fluxurile de pasageri pentru aceste destinații nu vor mai exista controale de documente, ci numai verificări aleatorii. „Dorim să prezentăm şi să lămurim toate aspectele ce ţin de măsurile dispuse de Ministerul Afacerilor Interne începând cu data de 31 martie 2024, respectiv măsurile necesare odată cu intrarea României în spaţiul Schengen, când vor fi ridicate controalele la frontieră pe spaţiul aerian şi maritim. Această situaţie nu impune nicio obligaţie suplimentară pentru pasageri. Obligaţiile suplimentare sunt exclusiv în sarcina autorităţilor”, a declarat secretarul de stat Bogdan Despescu.

Polițiștii de frontieră vor fi în continuare în aeroporturi, dar nu pentru controale de rutină. „Începând cu 31 martie 2024, persoanele care călătoresc către sau dinspre destinaţii din statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Ceea ce vă prezentăm astăzi se va aplica începând cu 31 martie şi în celelalte 16 aeroporturi şi 4 porturi maritime, cele situate în judeţul Constanţa (Mangalia, Agigea, Midia și Constanța Port - n.red.). Concret, persoanele care intră în terminal, după ce parcurg procedura de control la securitate, activitate care este curentă în toate aeroporturile din Spaţiul Schengen şi, bineînţeles, celelalte aeroporturi internaţionale, persoanele respective nu vor fi supuse controlului la frontieră aşa cum este astăzi, la tonetele pe care cu toţii le ştim. Pasagerii vor merge direct către porţile de îmbarcare. Fac precizarea că aceste ghişee care astăzi sunt şi pentru Schengen şi pentru non-Schengen vor funcţiona, începând de duminică, numai pe fluxul non-Schengen”, a declarat secretarul de stat.

Cum se fac controalele aleatorii

El a adăugat că vor fi făcute controale aleatorii pentru depistarea celor care au acte false de călătorie, a persoanelor urmărite sau a celor care au interdicţia de a părăsi ţara. „Polițiștii au la dispoziție aplicația EDAC care este încărcată pe tablete. Aceasta scanează documentul de identitate prezentat de persoana verificată, compară în bazele de date și afișează imediat dacă vorbim de un urmărit sau de cineva care are vreo interdicție. Evident, în primul rând aplicația verifică legalitatea actelor. Țin să spun că aceste controale se pot face nu numai în aeroport, în zona de check-in sau în cea de îmbarcare, ci și în parcarea aerogării, de exemplu, dacă o persoană este suspectă sau există unele informații operative. Totuși, subliniez, în principiu vorbim de controale aleatorii care au ca scop verificarea legalității celor care vor să călătorească și combaterea traficului de droguri, între altele. Dacă în cadrul procedurilor de control ale echipelor de Poliţie şi Jandarmerie nu sunt constatate probleme, pasagerii vor continua călătoria fără niciun fel de problemă, iar în cazul în care vor fi identificate anumite probleme, persoana în cauză sau persoanele în cauză vor fi conduse în linia a doua de verificare, unde, pe baza activităţilor suplimentare, se va clarifica situaţia acestora”, a transmis oficialul de la Interne. Este vorba de încăperi speciale în care vor fi interogate persoanele suspecte.

Nu se mai face control nici la sosire

Nici cetăţenii care vin în România din Schengen nu vor mai fi controlaţi. „Cetăţenii care vin în România din spaţiul Schengen, după debarcare, nu vor mai fi controlaţi aşa cum astăzi sunt controlaţi la ghişee. Tot într-un mod aleatoriu, pot fi verificaţi de echipele de Poliţie şi Jandarmerie”, a precizat Despescu.

Din 31 martie va fi suplimentat personalul care acţionează la nivelul aeroporturilor şi porturilor maritime. „Revenind la măsurile dispuse la nivelul aeroporturilor şi porturilor maritime, menţionez faptul că, începând cu 31 martie, faţă de personalul care acţionează curent astăzi în aceste zone, vom suplimenta forţele. Această suplimentare de forţe are ca scop informarea, îndrumarea, sprijinul pasagerilor, precum şi depistarea celor care vor să profite de această facilitate pentru a părăsi România ilegal. Totodată, vor acţiona echipaje canine specializate în detecţia drogurilor pe baza unor activităţi de analiză sau pe baza unor semnalări pe care şi astăzi le avem”, a mai declarat secretarul de stat.

El a arătat că anul trecut prin aeroporturile din România au trecut 23 de milioane de pasageri. „Analizele cu privire la necesarul de forţă au avut la bază informaţiile din anul 2023 şi în urmă cu mai mulţi ani. Pe aeroporturile din România au fost înregistrate, în anul 2023, peste 160.000 de curse – 66% dintre acestea fiind Schengen – şi mai bine de jumătate din cele Schengen pe Aeroportul Otopeni. Vorbim de aproximativ 23 de milioane de pasageri, cei mai mulţi fiind înregistraţi tot la Otopeni, undeva la aproximativ 14 milioane, urmat de Aeroportul Cluj-Napoca, cu aproximativ 3 milioane, şi Aeroportul Iaşi, cu aproximativ 2 milioane. Din totalul pasagerilor, 300.000 au fost minori, iar în cazul a 2.500 dintre aceştia s-a luat măsura nepermiterii ieşirii din ţară”, a spus oficialul MAI.

Regimul minorilor la frontieră

Poliția de Frontieră a reamintit și condițiile în care poate pleca un minor spre un stat Schengen. Astfel, dacă este însoțit de ambii părinți, copilul nu are nevoie decât de pașaport. Situația se schimbă dacă respectivul copil călătorește numai cu un părinte, pentru că atunci este nevoie de o declarație notarială din partea părintelui care a rămas acasă. Apoi, copiii care merg la studii, olimpiade sau tratament au nevoie de o dovadă scrisă în acest sens și de declarațiile părinților. Pe de altă parte, minorii peste 16 ani pot călători singuri dacă fac dovada că au domiciliul sau reședința în țara de destinație. În fine, foarte important, însoțitorii copiilor care merg în tabere, de exemplu, cadre didactice de obicei, nu mai au nevoie de cazier judiciar în format fizic pentru că acesta poate fi verificat online de polițistul de frontieră, dacă este cazul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?