România primește 200 de rachete Patriot din cele 1.000 pe care le cumpără cu mai multe țări

România primește 200 de rachete Patriot din cele 1.000 pe care le cumpără cu mai multe țări

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) va achiziţiona 200 de rachete pentru sistemele PATRIOT, costul fiind de peste un miliard de euro. Ddemersul face parte dintr-un contract aliat între care Germania, Ţările de Jos, România şi Spania.

FOTO Forțele Aeriene Române

Conform unor surse, România va achiziționa 200 de rachete PAC-2 GEM-T. Prețul maxim unitar este de aproximativ 5.444.750 euro, fără TVA, iar costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete este de 1.088.950.000 euro, fără TVA (include piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS). „Livrarea graduală a rachetelor pentru România va permite distribuirea multianuală a efortului bugetar, atât pentru achiziție, cât și pentru mentenanța rachetelor pe ciclul de viață. Prezenta solicitare nu face obiectul completării stocurilor cu rachete PAC-3 MSE. Aceasta se va face printr-o procedură separată”, au transmis surse militare.

„Această achiziție demonstrează că Alianța are soluții adecvate și adaptate situației de securitate cu care ne confruntăm în estul Europei, odată cu declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Consider că acest proiect este un succes, un model de cooperare între aliați, și un exemplu de dezvoltare a capacităților de producție pentru apărare care merită replicat la nivelul Europei”, a declarat la rândul lui ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

De asemenea, ministrul Tîlvăr a arătat că pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României, Ministerul Apărării Naționale va continua demersurile pentru achiziția de echipamente militare și muniții de ultimă generație.

„Programele de înzestrare aflate în derulare sau în pregătire vor contribui la dezvoltarea şi menţinerea de către Armata României a unor capabilităţi de apărare robuste și reziliente, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente. România își îndeplinește cu consecvență angajamentele asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE și contribuie la implementarea unor măsuri eficiente pentru descurajarea oricărei agresiuni la adresa spațiului euroatlantic şi articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate”, a menționat Angel Tîlvăr.

Reamintim că agenţia a NATO a atribuit un contract de producţie şi livrare către COMLOG, o societate mixtă între Raytheon şi MBDA, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat, adăugând că producţia europeană de rachete va fi extinsă.

„Achiziţiile multinaţionale consolidate în spiritul Iniţiativei Europene de Scut Aerian (ESSI) oferă economii de scară şi sprijină extinderea capacităţii de producţie a noilor rachete GEM-T pentru a satisface cererea în creştere”, precizează NATO într-un comunicat.

Acest contract, cu o valoare estimată de circa 5,5 miliarde de dolari, intervine într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o campanie de bombardamente intense din partea Rusiei asupra oraşelor şi infrastructurilor sale, notează AFP.

Scopul este de a creşte producţia în Europa de astfel de rachete pentru a contracara atacurile aeriene şi cu rachete balistice, potrivit unui comunicat al NSPA, agenţia NATO responsabilă de achiziţii şi sprijin pentru forţele armate.

„Salut acest anunţ oportun al aliaţilor”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Creşterea producţiei noastre de muniţie este esenţială pentru securitatea Ucrainei şi a noastră”, a adăugat el.

Cel mai scump program de înarmare

Reamintim că România a achiziționat printr-un contract guvern-guvern șapte sisteme performante Patriot. Patru dintre ele sunt utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre. Cele şapte sisteme au costat aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României. La pachet s-au achiziționat și peste 200 de interceptori, adică 56 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE.

Fiecare sistem Patriot în configurația 3+ este compus dintr-un radar AN/MPQ-65, o stație de control a focului AN/MSQ-132 și patru lansatoare care pot trage câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau câte 12 rachete PAC-3 MSE. Sistemele sol-aer cu rază de mare acţiune Patriot 3+ sunt capabile să neutralizeze în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 de metri). Pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat