România, printre statele UE cu un avans economic semnificativ în trimestrul trei

România, printre statele UE cu un avans economic semnificativ în trimestrul trei

România s-a aflat printre statele Uniunii Europene cu un avans semnificativ al economiei în trimestrul trei din 2019 comparativ cu precedentele trei luni, arată estimarea preliminară publicată joi de Oficiul european de Statistică (Eurostat).

Nu sunt disponibile datele pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Croaţia, Luxemburg, Malta, Slovenia şi Suedia.

Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 0,3% în trimestrul trei din 2019, după un avans de 0,2% în precedentele trei luni, în timp ce expansiunea zonei euro s-a menţinut la 0,2%, similară cu cea din perioada aprilie - iunie 2019.

Toate ţările UE au raportat creşteri trimestriale ale PIB în trimestrul trei din 2019, iar cel mai semnificativ avans a fost în Polonia (1,3%), Ungaria (1,1%), Bulgaria, Cipru şi Letonia (toate cu 0,7%) şi România (0,6%).

În ritm anual, Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 1,3% în trimestrul trei din 2019, după un avans de 1,4% în precedentele trei luni, în timp ce expansiunea zonei euro s-a menţinut la 1,2%, similară cu cea din perioada aprilie - iunie 2019.

Toate ţările UE au raportat creşteri anuale ale PIB în trimestrul trei din 2019, iar cel mai semnificativ avans a fost în: Ungaria (4,8%), Polonia (4%), Bulgaria (3,7%), Lituania (3,6%) şi România (3,2%).

Nu sunt disponibile datele pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Croaţia, Luxemburg, Malta, Slovenia şi Suedia.

Conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică, creşterea economiei României a încetinit în trimestrul trei al acestui an la 3%, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar pe serie ajustată sezonier, creşterea PIB în trimestrul trei a fost de 3,2% faţă de perioada similară a anului trecut. Şi comparativ cu trimestrul precedent, creşterea economiei a încetinit la 0,6% în trimestrul trei, faţă de 0,8% în T2 comparativ cu T1. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon

4 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

5 O fotografie rară cu 3 dintre devalizatorii României: Bittner, Cocoș și Petrache