România, printre ţările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei şi în luna noiembrie

România, printre ţările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei şi în luna noiembrie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas stabilă la minus 0,3% în luna noiembrie 2020, în timp ce în Uniunea Europeană a rămas stabilă la 0,2%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind, la fel ca şi în octombrie, Polonia, Ungaria, Cehia şi România, arată datele publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ cu situaţia din luna octombrie, rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie a scăzut în 14 state membre, a rămas stabilă în patru ţări şi a crescut în nouă state membre. În România, rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor până la 1,7% în luna noiembrie, de la 1,8% în octombrie. În luna noiembrie 2019, rata anuală a inflaţiei în România era de 3,8%.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,7%), Ungaria şi Cehia (ambele cu 2,8%) şi România (1,7%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Grecia (minus 2,1%), Estonia (minus 1,2%), Slovenia şi Cipru (ambele cu minus 1,1%).

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (care au crescut cu 0,36 puncte procentuale), urmate de preţurile la servicii, care au crescut cu 0,25 puncte procentuale. În schimb, scăderea preţurilor la energie a şters 0,82 puncte procentuale din avansul inflaţiei, în luna noiembrie.

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile la bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a rămas stabilă în luna noiembrie la 0,4%. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări a rămas stabil la 0,2%. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,1% în luna noiembrie a acestui an, de la 2,2% în octombrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,81%, serviciile cu 2,77%, iar mărfurile nealimentare cu 0,78%.

"Preţurile de consum în luna noiembrie 2020 comparativ cu luna noiembrie 2019 au crescut cu 2,1%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,7%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2019 - noiembrie 2020) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2018 - noiembrie 2019), calculată pe baza IPC, este 2,8%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,5%", se arată în comunicatul INS.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2,1% la sfârşitul acestui an, în scădere cu 0,6 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară, şi de 2% în trimestrul III din 2022, potrivit celui mai recent Raport asupra inflaţiei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina