România, țara care va rămâne fără producție internă de cartofi

România, țara care va rămâne fără producție internă de cartofi

România, țara care va rămâne fără producție internă de cartofi / FOTO: Mediafax

După suprafaţa cultivată, anul trecut România era al treilea mare cultivator de cartofi din Uniunea Europeană, după Polonia şi Germania. Din punct de vedere al recoltelor, România ocupă doar locul şapte în clasament.

Producătorii spun că nimeni nu-i motivează, aşa că suprafeţele cultivate vor fi tot mai mici.

AUREL TĂNASE, preşedinte ROMCONSERV spune: " de o buna bucata de timp piata de legume fructe cartofi nu este reglementata. Noi ca organizatie reprezentativa am insistat sa cream un cadru legislativ pt a da o sansa prod romani care sufera atat din cauza concurentei interne neloiale, care presupune platitori si neplatitori de TVA care fac ca preturile sa fie diferite."

Mai mult, producătorii autohtoni nu pot lupta cu importurile, de cele mai multe ori nefiscalizate, şi de aceea au preţuri mai mari.

În iarnă, spre exemplu, în acte, se făceau importuri de cartofi din Polonia cu 10 bani kilogramul şi se vindeau cu 15 bani. În realitate însă, cartofii erau comercializaţi cu 1 leu - kilogramul. În unele lanţuri de hipermarketuri şi în pieţe din Bucureşti un kilogram de cartofi ajunge la aproximativ 2,5 lei. De menţionat că numai costul de producţie al cartofilor este de 70-75 de bani kilogramul, iar la poarta fermei aceştia se vând cu cel mult 1,3 lei pe kilogram.

În plus, cultura de cartofi presupune investiţii foarte mari în tipul de sămânţă cultivată. Cum în ultimii ani arealul de producţie al seminţelor româneşti s-a diminuat foarte mult, producătorii români de cartofi sunt acum aproape dependenţi de importul acestora.

Din nou, AUREL TĂNASE: "faptul ca in momentul in care apar cartofii romanesti exista o presiune de concurenta, producatorii romani sunt din ce in ce mai descurajati si reduc pe masura ce timpul trece suprafetele si deci productia".

Potrivit datelor INS, în 2013 producţia de cartofi a fost de peste 3 milioane de tone, cu 30% mai mare faţă de 2012, însă suprafeţele cultivate au scăzut de la 224 de mii de hectare la 208 mii de hectare.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?