România trimite ajutor Turciei. Ciucă: Gândurile noastre se îndreaptă către cei răniți sau afectați de cutremur

România trimite ajutor Turciei. Ciucă: Gândurile noastre se îndreaptă către cei răniți sau afectați de cutremur

Risc Seismic

Premierul României și-a exprimat solidaritatea cu toate persoanele afectate de cutremurul produs în Turcia. Nicolae Ciucă a anunțat că România este dispusă să ofere ajutor în urma seismului de 7,8 grade.

Nicolae Ciucă, premierul României FOTO: GOV

„Gândurile noastre sunt alături de oamenii din Turcia, la familiile victimelor și la toți cei răniți sau afectați de devastatorul seism care a lovit Gaziantep. România este pregătită să ofere ajutor”, a scris premierul pe Twitter.

România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei. În această dimineață a fost convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU, în urma solicitării autoritățile din Turcia pentru acordarea de asistență internațională.

În urma ședinței s-a decis trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, cu personal specializat în astfel de situații din cadrul IGSU.

„Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin”, se arată într-un comunicat al Guvernului României.

Potrivit sursei citate, sprijinul României se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

„România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență”, indică sursa citată.

Cutremur de 7,8 grade în Turcia

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a lovit provinciile turce Osmaniye (sud) şi Sanliurfa (sud-est). Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri.

În urma seismului, guvernul turc a instituit o alertă de nivel 4 și a solicitat ajutor internațional.

În Siria, cel puţin 200 de persoane au murit şi alte peste 600 au fost rănite, a anunţat luni un reprezentant oficial la televiziunea de stat."Bilanţul cutremurului se ridică la 237 de morţi şi 639 de răniţi", a spus Ahmed Damiriyye, reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Siria.

Noile cifre ridică bilanțul total temporar al sesimului la cel puțin 300 de morți în Turcia și Siria.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

5 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!