România va găzdui reuniunea miniștrilor de externe din NATO. Ciucă: Reprezintă o recunoaștere a rolului activ

România va găzdui reuniunea miniștrilor de externe din NATO. Ciucă: Reprezintă o recunoaștere a rolului activ

Premierul a anunțat că România vă găzdui, la sfârșitul lunii noiembrie, reuniunea miniștrilor de externe ai NATO. Nicolae Ciucă susține că această ocazie reprezintă „o recunoaștere a rolului activ” a României în cadrul NATO.

„Am menţionat, de asemenea, importanţa viitoarei reuniuni ministeriale de externe a NATO, pe care o vom găzdui la Bucureşti la sfârşitul lunii noiembrie în acest an. Decizia ca România să fie statul gazdă pentru acest eveniment reprezintă o recunoaştere a rolului activ, a relevanţei şi aprecierii de care ţara noastră se bucură în cadrul NATO”, a precizat Nicolae Ciucă în timpul declarațiilor comune alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În cadrul discuției pe care premierul a avut-o cu secretarul general al NATO, Nicolae Ciucă și-a exprimat îngrijorarea referitor la efectele ample pe care „comportamentul agresiv și iresponsabil al Rusiei le poate genera pe termen lung pentru securitatea regională și pentru securitatea euroatlantică, precum și pentru stabilitatea globală”.

„Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluţii, cât și impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am accentuat necesitatea ca NATO să monitorizeze atent în continuare situaţia din Marea Neagră. Acest război arată, din păcate, ceea ce România susţine de mult timp: relevanţa strategică a Mării Negre pentru NATO, pentru interesele majore de securitate ale Alianţei”, a susținut premierul României.

Nicolae Ciucă a ținut să mulțumească Franței, Olandei și Belgiei pentru „implicare și solidaritate și de asemenea mulțumesc Statelor Unite pentru prezența lor în România”.

Premierul României efectuează o vizită la Bruxelles, unde va avea întrevederi cu mai mulți oficiali, printre care și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Nicolae Ciucă este însoţit şi de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu și de ministrul Justiției Cătălin Predoiu.

Miercuri, experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre prezintă, la Bruxelles, Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România şi Bulgaria, potrivit Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...