România va scăpa astăzi de MCV

România va scăpa astăzi de MCV

Colegiul Comisarilor se reunește marți, la Bruxelles, iar pe ordinea de zi a ședinței se află un raport preliminar privind Mecanismul de Cooperare și Verificare în cazul României. Potrivit unor surse de la Bruxelles, în draftul care urmează să fie discutat astăzi se propune înlocuirea MCV cu mecanismul comun de sancționare a statelor care nu respectă statul de drept.

După ce raportul final este făcut public, acesta este trimis Consiliului UE, urmând ca propunerea fomală de ridicare a MCV, în cazul în care aceasta va exista, să fie înaintată atât Parlamentului European cât și Consiliului UE, spun sursele citate.

MCV ar urma să fie înlocuit cu mecanismul comun de sancționare a statelor care nu respectă statul de drept.

Mecanismul de „condiţionalitate” este o procedură în vigoare din ianuarie 2021 care permite suspendarea plăţii fondurilor UE unei ţări în care sunt constatate încălcări ale statului de drept care pot aduce atingere intereselor financiare ale UE.

O eventuală suspendare sau o reducere de plăţi de fonduri UE trebuie să fie sprijinită de cel puţin 15 state membre din 27, reprezentând 65% din populaţia UE, iar o astfel de procedură ar urma să dureze între şase şi nouă luni.

La finalul lunii octombrie, premierul Nicolae Ciucă a declarat în cadrul unei vizite la Bruxelles că sunt perspective pozitive astfel încât României să-i fie ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

„În ceea ce priveşte MCV, am avut discuţii care sunt legate de întreg procesul tehnic prin care s-au elaborat legile Justiţiei. Au fost discuţii tehnice pe care domnul ministru Predoiu le-a purtat la nivelul Comisiei atât cu comisarul Reynders, cât şi cu doamna Jourova şi, de asemenea, sunt perspective pozitive astfel încât României să-i fie ridicat acest capitol al Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, spunea prim-ministrul, după o întâlnire cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Între timp, România a adoptat noile legi ale Justiției, care au fost promulgate săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis. Ulterior, Comisia de la Veneția a transmis că legile par să meargă în direcția cea bună și apreciază faptul că „nu par să existe interferenţe politice în activitatea DNA”. Cu toate acestea, există și o serie de recomandări formulate.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”