Românii, mai aproape de a scăpa de vizele pentru Statele Unite

Românii, mai aproape de a scăpa de vizele pentru Statele Unite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a discutat joi, 30 martie, cu prilejul întrevederilor avute în cadrul Congresului SUA, despre importanța includerii României în programul Visa Waiver.

Angel Tîlvăr a exprimat apreciere pentru progresele înregistrate la nivelul legislativului american în vederea includerii României în programul Visa Waiver, asigurând că Guvernul României va lucra strâns cu autoritățile SUA pentru atingerea acestui obiectiv în cel mai scurt timp posibil.

„Având în vedere cadrul excelent al cooperării între țările noastre, asigurat, pe multiple paliere de Parteneriatul Strategic, includerea României, într-un timp cât mai apropiat, în programul Visa Waiver va contribui la creșterea nivelului colaborării dintre țările noastre”, a declarat ministrul Tîlvăr.

Ministrul român a menționat, în context, rezultatele foarte bune ale celei de-a opta Reuniuni a Dialogului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, care a avut loc la București, în luna martie, a cărei declarație finală precizează că: „România și Statele Unite rămân angajate să lucreze împreună pentru sprijinirea eforturilor României de a îndeplini criteriile stabilite prin lege pentru admiterea României în programul Visa Waiver”.

Proiectul de lege pentru includerea României în programul Visa Waiver

Reamintim că senatorii Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat, și Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului SUA, au introdus un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver.

„Proiectul de lege privind susținerea admiterii României în programul Visa Waiver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite pe acest dosar. De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA și al României, de a face pași concreți în această direcție. Nu în ultimul rând, inițiativa senatorilor americani arată susținerea și încrederea de care se bucură România ca partener și aliat strategic în regiunea Mării Negre”, a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Intitulat „Romania Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program. Proiectul de lege transmite un semnal politic important Executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant. În același timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei, a anunțat, joi, Ambasada României în Statele Unite.

La momentul introducerii proiectului de lege pe agenda Senatului, cei doi senatori americani s-au referit la rolul important şi activ pe care România îl are în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, subliniind relaţia apropiată de aliat puternic al Statelor Unite. Ei au apreciat de asemenea sprijinul generos acordat refugiaţilor ucraineni în contextul agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei.

Rată mare de respingere

România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile. Până acum însă, țara noastră nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%. În acest moment, România este la un procent de 17%, conform ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru. O rată similară de refuz a înregistrat România și în anul 2021.

Think-tank-ul american „The Heritage Foundation” susţinea într-o analiză, cu ceva timp în urmă, că neincluderea României în programul Visa Waiver care ar ne-ar permite să călătorim în SUA fără viză fiind suficientă numai depunerea unei cereri online în Sistemul electronic de autorizare de călătorie (ESTA) „este de departe cea mai izbitoare omisiune”.

Derogările

În analiză se mai arată că „Congresul american poate acorda Departamentului Homeland Security, care supraveghează programul (Visa Waiver - n.red.), posibilitatea de a invita naţiunile să se alăture cu o rată de refuz de viză uşor crescută, cu condiţia ca acestea să aibă în acelaşi timp o rată mică de depăşiri ale şederilor. (...) În cazul României, extinderea programului de scutire de viză ar trebui să fie prioritară. România este un aliat valoros al SUA care investeşte în apărare şi care continuă să caute modalităţi de aprofundare a parteneriatului cu SUA”.

De altfel, conform datelor oficiale publicate de travel.state.gov, cetăţenii din mai multe ţări beneficiază de scutire de viză cu toate că ratele de respingere a acestora sunt destul de mari. Concret, la nivelul anului fiscal 2020, când România a avut o rată de respingere de 10,14%, alte ţări precum Republica Cehă (respingere 26,82%), Estonia (respingere 32,65%), Ungaria (respingere 32,65%) sau Lituania (respingere 21,96%) erau în programul Visa Waiver.

Cum se dă viza

Conform reglementărilor autorităţilor de la Washington (Immigration and Nationality Law), orice solicitant de viză trebuie să demonstreze personalului consular american că „nu are intenţia de a emigra în Statele Unite ale Americii”. Acest lucru se poate realiza prin aşa-numitele „legături puternice” cu alt stat decât SUA. Pentru a intra în posesia unei vize turistice americane trebuie achitată o taxă, completat un formular electronic (DS-160), după care se face programarea pentru interviu. „Prezentaţi-vă la Ambasada S.U.A. la data şi ora programate pentru interviul dumneavoastră de viză. Trebuie să aduceţi cu dumneavoastră o copie imprimată a scrisorii de programare, pagina dumneavoastră de confirmare DS-160, o fotografie făcută în ultimele şase luni, paşaportul actual şi toate paşapoartele vechi. Cererile care nu sunt însoţite de aceste elemente nu vor fi acceptate”, arată autoritățile.

Documentele justificative reprezintă doar unul dintre numeroşii factori pe care ofiţerul consular îi ia în calcul în timpul interviului cu dumneavoastră. Ofiţerii consulari analizează fiecare cerere individual şi iau în considerare factori profesionali, sociali, culturali şi de altă natură în procesul de luare a deciziei. „Ofiţerii consulari pot analiza intenţiile dumneavoastră, situaţia familială şi planurile şi perspectivele dumneavoastră pe termen lung în ţara dumneavoastră de reşedinţă. Fiecare caz este examinat individual şi beneficiază de toate considerentele prevăzute de lege”, precizează sursa citată.

Ca principii generale, trebuie demonstrat că vizita în SUA este una de scurtă durată, că turistul are banii necesari pentru a acoperi cheltuielile cât timp stă în Statele Unite şi că are o reşedinţă în ţară pe care nu intenționează să o părăsească. Apoi, este luată în calcul orice legătură economică sau de familie care asigură părăsirea Statelor Unite după terminarea vizitei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...