Românii țin 55 miliarde lei în depozite pe termen scurt, iar acești bani nu produc nimic (fonduri de investiții)

Românii țin 55 miliarde lei în depozite pe termen scurt, iar acești bani nu produc nimic (fonduri de investiții)

Românii țin peste 55 miliarde de lei în depozite pe termen foarte scurt, cu scadența de o zi, iar acești bani nu produc beneficii consistente pentru deponenți sau economie, susțin reprezentanții celor mai mari fonduri de investiții din România care au participat la evenimentul 'Primăvara Investițională', organizat de Bursa de Valori București (BVB).

'Anul trecut au crescut depozitele populației și aproape 15 miliarde de lei s-au dus în plus în depozite overnight. Banii aceia nu produc suficient pentru client și aproape zero pentru economie, deci nimeni nu are de câștigat,' a declarat Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management.

Potrivit comunicatului, administratorii de fonduri de investiții au mai afirmat că educația financiară deficitară reprezintă unul dintre motivele care explică apetența românilor pentru depozite, în detrimentul plasării economiilor în fonduri de investiții, piața de capital sau alte instrumente financiare.

'În afară de stocul de depozite, trebuie să ținem cont că peste 90% din banii investiți stau în cvasi-depozite, acele fonduri de obligațiuni care aduc mai mult decât un depozit bancar, însă pe termen lung, spre deosebire de acțiuni, nu pot capta cre?terea economică', a afirmat Dragoș Manolescu, directorul general adjunct al OTP Asset Management.

La rândul său, Aurel Bernat, director general adjunct la BT Asset Management, a precizat că la obligațiuni, majoritatea clienților se gândesc că acestea sunt asemănătoare sau identice cu depozitele bancare.

'Cu toate acestea, puțini iau în calcul potențiala fluctuație ce ar putea apărea în cazul creșterii de dobândă. Uitându-mă la nivelul dividendelor și obișnuinței clienților de a privi de la bun început acțiunile ca fiind volatile, cred că acțiunile nu reprezintă un risc mare. Atâta timp cât clientul înțelege riscul și și-l asumă, avem potențial de creștere', a mai arătat Bernat.

Potrivit lui Dragoș Neacșu, președintele Erste Asset Management, dacă ar câștiga mâine 100.000 de euro, primele investiții ale românilor ar fi într-o afacere (15,5%), în călătorii (15,1%) sau în imobiliare (14,2%). Doar 1,5% dintre români și-ar plasa banii într-un fond de investiții.

Clienții au motive să investească mai mult în acțiuni în acest an, mai ales datorită dividendelor, spun administratorii fondurilor de investiții.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia