Romi de origine română reclamă Polonia la CEDO după ce le-au fost distruse locuințele improvizate

Romi de origine română reclamă Polonia la CEDO după ce le-au fost distruse locuințele improvizate

Un număr de 16 romi de origine română au sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) într-o plângere contra Poloniei ca urmare a demolării locuințelor lor la Wroclaw (sud-vest), a anunțat joi Fundația poloneză Helsinki (HFPC) care îi reprezintă, scrie AFP.

Acești romi care trăiesc de peste 20 de ani în Polonia, "la marginea societății și în excluziune", au văzut buldozerele demolând locuințele lor improvizate, în iulie 2015, fără să fie avertizați și fără să aibă posibilitatea de a-și lua lucrurile personale, potrivit unui comunicat al HFPC.

În urma acestei operațiuni ordonate de Inspecția locală pentru construcții, cei 16 reclamanți, printre care copii și persoane cu handicap, au rămas fără locuință și fără asistență, conform aceleiași fundații, care denunță încălcarea mai multor articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

La rândul său, orașul Wroclaw a afirmat că i-a prevenit pe romi în legătură cu operațiunea de demolare a locuințelor lor ilegale și le-a propus asistență pe care aceștia au refuzat-o, potrivit unui comunicat dat publicității la acea dată.

Comunitatea romilor din Polonia numără aproximativ 17.000 de persoane, dintr-un total de 38 de milioane de locuitori, conform datelor recensământului din 2011.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...