Rusia a capitulat în fața Turciei în războiul cerealelor cu Ucraina

Rusia a capitulat în fața Turciei în războiul cerealelor cu Ucraina

Putin nu a îndrăznit să intre într-un conflict deschis pe tema cerealelor ucrainene cu Turcia, a cărei flotă în Marea Neagră este de 7 ori mai mare decât cea a Rusiei, scrie Moscow Times.

FOTO Shutterstock

Președintele rus Vladimir Putin nu a îndrăznit să intre într-un conflict deschis cu Turcia, care nu a acceptat ruperea „acordului de cereale și a promis că va continua să exporte grânele ucrainene, în ciuda amenințărilor Kremlinului”, subliniază publicația.

Potrivit jurnaliştilor ruşi, la numai patru zile după retragerea din acordul de cereale, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a anunţat că îşi reia participarea la „coridorul umanitar”.

"Flota turcă din Marea Neagră este de 7 ori mai mare decât flota rusă din punct de vedere al numărului de nave și submarine. Sub protecția navelor turcești, luni, 12 nave încărcate cu cereale au părăsit porturile ucrainene", în mod sfidător.

În același timp, pentru a-și salva imaginea, Moscova a încercat să-și explice retragerea, pretinzându-și îndeplinirea cerințelor.

"Rusia a primit garanții scrise de la Ucraina că coridorul nu va fi folosit pentru ostilități, a informat miercuri Ministerului Apărării al Federației Ruse,. Aceste garanții "par a fi suficiente", a subliniat Ministerul rus al Apărării.

Moscova afirmase anterior că ar fi riscant și inacceptabil ca navele să continue să navigheze prin coridorul umanitar înființat în iulie în cadrul unui acord negociat de Turcia și ONU.

În ciuda retragerii Rusiei din acordul mediat de ONU, navele au continuat să exporte cereale ucrainene, iar luni a fost transportat un volum record.

Kremlinul „a căzut în capcană”

Analistul politic rus Tatiana Stanovaia a declarat că anunțul de miercuri reprezintă o recunoaștere din partea lui Putin că nu poate bloca transporturile.

Kremlinul însuși a căzut pur și simplu într-o capcană din care nu a știut cum să iasă", a spus ea.

A fost necesar să se retragă și să facă o figură bună (nu foarte reușită) atunci când s-a confruntat cu un joc prost. Adică, Putin, oricât de preocupat ar fi de Ucraina, de misiunea sa istorică și de credința că are dreptate, rămâne un politician moderat de rațional care știe să se retragă dacă este necesar", a adăugat Tatiana Stanovaia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…