Rusia a desecretizat imagini de la testarea ''Ţar'', cea mai puternică bombă nucleară din istorie

Rusia a desecretizat imagini de la testarea ''Ţar'', cea mai puternică bombă nucleară din istorie

Uniunea Sovietică a testat, în octombrie 1961, cea mai puternică bombă nucleară din istorie, denumită "Ţar", deasupra unei insule izolate de dincolo de Cercul Arctic, iar imagini de la acest test nuclear au fost desecretizate de Rusia, transmite luni Live Science.

Deşi bomba a explodat la altitudinea de 4 kilometri deasupra pământului, unda de şoc rezultată a nivelat practic insula.

Martorii au observat strălucirea exploziei de la peste 965 kilometri distanţă, iar căldura degajată a fost simţită până la distanţa de 250 de kilometri de epicentrul exploziei. Uriaşul nor în forma caracteristică de ciupercă a urcat în atmosferă până la limita spaţiului extraterestru.

Aceasta a fost bomba RDS-220, cunoscută şi sub numele de "Bomba Ţar". La aproape 60 de ani după acest experiment nuclear, niciun alt dispozitiv de distrugere în masă nu a ajuns nici măcar aproape de puterea "Ţarului".

Săptămâna trecută, Agenţia atomică rusă, Rosatom, a desecretizat şi a dat publicităţii o înregistrare de 40 de minute în care este prezentat drumul acestei bombe, de la producţie până la explozie. Înregistrarea poate fi urmărită pe YouTube (numărătoarea inversă de dinainte de detonare începe la minutul 22:20).

Secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Nikita Hruşciov, a solicitat personal construcţia "Ţarului" în iulie 1961.

Hruşciov a dorit o bombă nucleară de 100 de megatone, dar inginerii din cadrul proiectului i-au oferit una de 50 de megatone - echivalentul a 50 de milioane de tone de TNT detonate concomitent.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...