Rusia a pierdut în război o treime din tancurile aflate în serviciu: „Un eșec epic”

Rusia a pierdut în război o treime din tancurile aflate în serviciu: „Un eșec epic”

Rusia a pierdut în războiul din Ucraina mai mult de 1.000 de tancuri, respectiv o treime din cele pe care le deține armata.

Rusia a pierdut peste 1.000 de tancuri în Ucraina / Foto Arhivă / EPA-EFE

Cele mai multe pierderi au avut loc în primele 50 de zile ale războiului, arată blogul Oryx, care urmărește pierderile armatei ruse în război.

„Pierderile (de tancuri) au fluctuat pe parcursul conflictului”, a spus Jakub Janovsky, un colaborator al bilanţului realizat de Oryx, care se bazează pe informaţii verificabile.

„În prima lună de război, Rusia a pierdut un număr impresionant de tancuri și alte vehicule, deoarece forțele armate erau răspândite în grupuri mici pe teritoriul ucrainean”, a mai spus Janovsky.

Din cele 1.012 de tancuri rusești pierdute, 34% au fost abandonate de echipajul lor, procentaj ridicat pe care analistul militar Rob Lee l-a atribuit unei planificări slabe și eșecurilor logistice, scrie The Moscow Times.

„Tancurile sunt deteriorate sau au defecțiuni mecanice, astfel că de multe ori sunt distruse deoarece nu mai pot fi reparate”, a mai precizat Jakub Janovsky.

Rusia apelează la tancuri vechi

În timp ce conflictul din Ucraina a devenit un război de uzură în estul și sudul țării, Moscova a început să aducă pe teren tancuri vechi din rezervă.

Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Marea Britanie estima înainte de începerea invaziei că Rusia deținea 2.800 de tancuri în serviciu activ și alte 10.000 în rezervă.

Puțin sub o treime din toate tancurile rusești pierdute în Ucraina au fost construite de sovietici, potrivit Oryx.

Armata ucraineană a declarat marți că au distrus 2.077 de tancuri rusești de la începutul invaziei în februarie. Rusia nu a oferit informații despre pierderile din război.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...