Rusia a pierdut pe frontul din Ucraina 300.000 de oameni/O nouă analiză confirmă cifra, dar vine cu câteva precizări

Rusia a pierdut pe frontul din Ucraina 300.000 de oameni/O nouă analiză confirmă cifra, dar vine cu câteva precizări

Estimarea ucraineană a numărului de soldați pierduți în luptă de armata rusă în cadrul invaziei se apropie de 300.000, cifrele furnizate de Kiev fiind intens discutate de-a lungul ultimelor 600 de zile de analiști de război, unii care spun că se susțin, alții că sunt exagerate.

Soldați ruși din DonețkFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Ultima analiză a ministerului britanic al apărării, venită într-un moment în care rușii atacă intens pe frontal din Avdiivka, cu pierderi foarte mari de soldați și de echipamente, confirmă în mare măsură cifra, dar vine și cu o defalcare a acestor pierderi.

Analiza britanicilor confirmă cifra, dar vine cu câteva precizări:

  • Recentele atacuri rusești din Avdiivka au contribuit la o creștere de 90% a numărului de victime rusești consemnate de Ministerul ucrainean al Apărării.
  • Din februarie 2022, Rusia și-a mărit semnificativ prezența forțelor pe teren în Ucraina prin intensificarea recrutării cu ajutorul stimulentelor financiare și a mobilizării parțiale efectuate în toamna anului 2022.
  • Această creștere a personalului este factorul major care stă la baza capacității Rusiei atât de a apăra teritoriul deținut, cât și de a efectua atacuri ce o costă scump.
  • Este probabil ca Rusia să fi suferit 150.000-190.000 de pierderi definitive (morți și răniți permanent) de la începutul conflictului, cifra totală ce include răniții temporari (recuperați și care urmează să se întoarcă pe câmpul de luptă) fiind în jur de 240.000-290.000.
  • Această cifră nu include Gruparea Wagner sau batalioanele lor de prizonieri care au luptat în Bahmut.

Bilanțul ucrainean al soldaților pierduți de Rusia se apropie de 300.000:

Potrivit cifrelor de vineri ale ucrainenilor, numărul de soldați pierduți de armata lui Vladimir Putin a ajuns la 293.830, dintre care aproape o mie doar sâmbătă.

La capitolul echipamente, armata rusă ar fi rămas ieri pe front fără 18 tancuri, 19 alte blindate, 15 piese de artilerie, 3 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 1 echipament special și 13 diferite vehicule.

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de sâmbătă a arătat că în ziua anterioară rușii ar fi pierdut 790 de soldați, 16 tancuri și 55 de alte blindate de luptă, marea majoritate din zona Avdiivka.

Vineri armata ucraineană susținea că rușii au avut pierderi uriașe în ziua de joi: 1380 soldați, 55 de tancuri, 120 de alte blindate de luptă, 29 de piese de artilerie, 4 lansatoare multiple de rachete și 33 de alte vehicule. Cu o zi înainte, rușii ar fi pierdut alte 11 tancuri și 17 blindate.

Și nu sunt doar aceste zile, în urmă cu o săptămână estimările ucrainene vorbeau tot de zeci de tancuri și blindate pierdute zilnic, unele fiind confirmate și independent de diferite conturi de OSINT.

Zelenski: „În aceste zile, pierderile ruseşti sunt cu adevărat impresionante”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat vineri regiunea sudică Herson, unde a discutat cu comandanţi militari de rang înalt despre situaţia de acolo şi din jurul oraşelor Avdiivka şi Kupiansk.

Forţele ruse şi-au intensificat în ultimul timp atacurile pe aceste fronturi, unde pare să se fi mutat centrul de greutate al luptelor pe măsură ce se apropie sezonul rece.

„În ceea ce priveşte situaţia din Herson şi din regiune, din sud în general, precum şi din regiunea Doneţk, în primul rând Avdiivka, sunt recunoscător tuturor băieţilor noştri care ţin linia şi distrug ocupantul zi de zi. În aceste zile, pierderile ruseşti sunt cu adevărat impresionante şi este exact genul de pierderi de care Ucraina are nevoie”, le-a spus Zelenski compatrioţilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?