Rusia a vândut 19,5% din Rosneft pentru 10,5 miliarde de euro

Rusia a vândut 19,5% din Rosneft pentru 10,5 miliarde de euro

Guvernul rus a anunțat miercuri seara că a vândut o participație de 19,5% din acțiunile Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, către traderul de materii prime Glencore și fondul suveran de investiții din Qatar pentru o sumă de 10,5 miliarde de euro, transmite Reuters.

Această tranzacție vine la câteva zile după ce Rusia și OPEC au ajuns la un acord pentru a-și reduce producția și a susține prețul petrolului, fiind prima dată în ultimii 15 ani când marii producători de petrol atât din OPEC cât și din afara organizației au decis, în tandem, să-și reducă producția.

"Este cea mai mare operațiune de privatizare, cea mai mare vânzare și achiziție înregistrată în acest an în sectorul mondial de petrol și gaze", a subliniat președintele Rusiei, Vladimir Putin la finalul unei reuniuni cu directorul general de la Rosneft, Igor Setchin. Liderul de la Kremlin a precizat că stat rus va păstra o participație de control de peste 50% la Rosneft.

Potrivit termenilor acordului, Glencore și fondul suveran de investiții din Qatar își vor împărți în mod egal participația de 19,5% din Rosneft. Într-un comunicat de presă, Glencore a precizat că își va finanța partea sa de achiziție prin oferirea de acțiuni proprii în valoare de 300 milioane de euro, restul urmând să fie finanțat de bănci și de fondul suveran de investiții din Qatar. Potrivit calculelor Reuters, capitalizarea bursieră a Glencore este de 59,17 miliarde de dolari (55,02 miliarde de euro), ceea ce înseamnă că tranzacția cu Rosneft a fost făcută la un discount de 2% față de valoarea de piață.

În urma acestei tranzacții, acționariatul unuia dintre cei mai mari producători de hidrocarburi ai planetei va fi compus din Qatar, prin fondul său suveran de investiții, traderul de materii prime Glencore, alături de statul rus, care va rămâne acționarul majoritar, și grupul britanic BP.

Câștigurile obținute în urma privatizării ar trebui să ajungă la buget până la sfârșitul acestui an, prin intermediul dividendelor de la holdingul de stat Rosneftegaz, acționar al Rosneft. Planul de dezvoltare economică al Rusiei în 2016 prevede privatizarea parțială a unor active de stat pentru a susține veniturile bugetare, care au avut de suferit de pe urma scăderii prețului petrolului. Companiile de petrol și gaze Rosneft și Bashneft, producătorul de diamante ALROSA, banca VTB și compania de shipping Sovcomflot se numără printre companiile care vor fi parțial privatizate.

În 2015, Rosneft a livrat consumatorilor din UE o cantitate de petrol de 28 milioane de tone, în creștere cu 5,4% în ritm anual. Guvernul rus deține în prezent aproape 70% din acțiunile Rosneft, companie responsabilă pentru 40% din producția de petrol a Rusiei.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

2 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!

3 Citiți asta! / Un caz-școală de Mafie politico-judiciară!

4 Cum au traversat avioanele lui Putin România în drum spre Geneva și de ce au fost flancate de două avioane ame…

5 Pensii speciale de jurnalişti pentru generalul Pavel Abraham, meteorologul Romica Jurcă sau colonelul Mircea …