Rusia ar fi plătit Iranului 140 de milioane de euro și arme occidentale capturate în schimbul dronelor ucigașe

Rusia ar fi plătit Iranului 140 de milioane de euro și arme occidentale capturate în schimbul dronelor ucigașe

O aeronavă militară rusă a transportat în secret 140 de milioane de euro în numerar și trei modele de muniție către un aeroport din Teheran în luna august, în schimbul a zeci de drone mortale pentru războiul său din Ucraina, a declarat o sursă pentru Sky News , vorbind sub protecția anonimatului pentru a împărtăși informații sensibile.

Dronă iraniană deasupra Kievului FOTO Profimedia

Armele - o rachetă antitanc britanică NLAW, o rachetă antitanc americană Javelin și o rachetă antiaeriană Stinger - au făcut parte dintr-un transport de echipamente militare britanice și americane destinate armatei ucrainene care „a căzut în mâinile Rusiei”, potrivit sursei.

Sursa a spus că acestea ar putea oferi Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran (IRGC) capacitatea de a studia tehnologia occidentală și, eventual, de a o copia.

„Probabil că vor fi supuse unei inginerii inverse și vor fi folosite în războaie viitoare”, a declarat sursa.

La rândul său, Iranul a furnizat Rusiei peste 160 de vehicule aeriene fără pilot (UAV), inclusiv 100 de drone Shahed-136, a afirmat sursa. Acestea au fost supranumite „drone sinucigașe”, deoarece explodează la impact.

Sursa a afirmat că, în ultimele zile, între Teheran și Moscova a fost convenită o altă afacere cu drone în valoare de 200 de milioane de euro.

„Asta înseamnă că va exista o altă mare livrare de drone din Iran în curând”, a declarat sursa.

Pe 5 noiembrie, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a recunoscut pentru prima dată că țara sa a furnizat Rusiei drone, dar a susținut că s-a întâmplat înainte de război.

Două zile mai târziu, Robert Malley, trimisul special al SUA pentru Iran, a respins afirmațiile oficialului iranian, spunând că Iranul a furnizat Rusiei zeci de drone în această vară.

Guvernele iranian și rus au fost contactate pentru un răspuns la aceste acuzații.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”