Rusia ar fi putut încălca regimul sancţiunilor, vânzând Iranului sisteme de rachete cu care a fost doborât avionul ucrainean

Rusia ar fi putut încălca regimul sancţiunilor, vânzând Iranului sisteme de rachete cu care a fost doborât avionul ucrainean

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Volodimir Ielcenko, nu exclude ca Rusia să fi încălcat regimul de sancţiuni internaţionale la adresa Iranului şi să-i fi vândut sisteme de rachete antiaeriene TOR din care la 8 ianuarie a fost doborât un avion de linie al companiei aeriene Ukraine International Airlines la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran, cu 176 de persoane la bord, dintre care niciuna nu a supravieţuit, informează miercuri agenţiile de presă Unian şi Lb.ua.

Într-o declaraţie pentru presă făcută la New York (sediul ONU), Ielcenko a afirmat marţi seara că ancheta privind o posibilă încălcare de către Rusia a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului ar trebui să fie o parte importantă a anchetei cu privire la circumstanţele producerii tragediei aeriene de lângă Teheran.

'Aceasta poate fi o chestiune într-o perspectivă mai îndepărtată. Dar trebuie să vorbim despre o anumită responsabilitate internaţională a acelor persoane şi a companiilor care se ocupă cu astfel de vânzări', a declarat ambasadorul ucrainean.

Ielcenko a menţionat de asemenea că, la ora actuală problema responsabilităţii Iranului este mai importantă, atât la nivel individual - al persoanelor care au dat ordinul şi l-au dus la îndeplinire - ceea ce a dus la doborârea avionului - cât şi a responsabilităţii statului, la nivel juridic internaţional.

'Având în vedere că Iranul şi-a recunoscut pe deplin implicarea şi vinovăţia în această tragedie, sper că partea iraniană va merge până la capăt şi va plăti toate compensaţiile familiilor victimelor, companiei aeriene şi va face tot ceea ce trebuie făcut în astfel de cazuri', a adăugat ambasadorul ucrainean.

TOR (în codificarea NATO SA-15 'Gauntlet') este un sistem rusesc de rachete sol-aer cu rază scurtă de acţiune pentru altitudine medie şi mică, ce integrează un lansator de rachetă şi un radar pe un singur vehicul şenilat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria