Rusia ar pregăti o invazie în Ucraina din trei direcţii (şeful Statului Major al armatei ucrainene)

Rusia ar pregăti o invazie în Ucraina din trei direcţii - nord, est şi sud, a susţinut miercuri Viktor Mujenko, şeful Statului Major al forţelor armate ucrainene, citat de Ukrinform, agenţia de presă oficială a Kievului.

'Noi prognozăm ameninţări militare în trei dintre cele patru direcţii geografice - nord, est şi sud. Partea rusă încheie (în prezent) completarea la frontierele Ucrainei a "unităţilor ofensive", care împreună cu structuri ale trupelor speciale vor forma baza forţelor de invazie', a afirmat generalul de armată Viktor Mujenko într-o întâlnire cu ataşaţi militari ai misiunilor diplomatice străine de la Kiev.

Dar 'mobilitatea ridicată, adaptabilitatea şi autonomia trupelor noastre, combinate cu factorul "pământului natal", reprezintă avantajul nostru strategic faţă de trupele ocupanţilor', a spus generalul ucrainean.

Mai mult, el a spus că nu exclude ca Rusia să comită diversiuni şi acţiuni de sabotaj pe timpul campaniei electorale şi în ziua alegerilor prezidenţiale, care se vor desfăşura pe 31 martie în Ucraina.

Această perioadă tulbure de campanie electorală în Ucraina este folosită de Rusia pentru a desfăşura un complex de operaţiuni speciale destinate să submineze potenţialul de apărare al ţării, a declarat generalul Mujenko, adăugând că 'urmărim o intensificare semnificativă a activităţii inamicului în spaţiul informaţional, unde, printr-o serie de operaţiuni informaţionale şi psihologice, se încearcă influenţarea cadrelor militare' ale armatei ucrainene.

'Luăm măsuri adecvate pentru a preveni astfel de scenarii, bazându-ne pe profesionalismul serviciilor speciale, poliţiei naţionale, precum şi pe patriotismul şi vigilenţa cetăţenilor noştri', a subliniat acesta, indicând că, la ora actuală, Ucraina dispune atât de cadre, cât şi de mijloace pentru a opri tancurile şi avioanele ruseşti.

'Cred că nu există nicio îndoială că armata ucraineană, apărând Ucraina, suveranitatea şi independenţa ei, apără de fapt întreaga Europă', a ţinut să menţioneze şeful Statului Major al armatei ucrainene, potrivit căruia armata Ucrainei reprezintă un avanpost de securitate în zona euroatlantică.

Recent, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a afirmat în discursul său rostit în faţa Adunării Generale a ONU în cadrul dezbaterilor speciale dedicate 'situaţiei din teritoriile ocupate temporar în Ucraina' că, potrivit situaţiei din februarie 2019, Rusia dispune în Crimeea de un contingent de circa 32.500 de militari, de 88 de sisteme de artilerie, 52 de lansatoare multiple de rachete, 372 de blindate, 113 avioane de luptă, 62 de elicoptere de atac, 6 nave de război şi 6 submarine echipate cu sisteme de rachete de croazieră de tipul Kalibr.

Structurile militare ruse care acţionează în Donbas (regiunile Doneţk şi Lugansk) dispun de 496 de tancuri, 938 de vehicule blindate, 128 de lansatoare multiple de rachete şi 776 de sisteme de artilerie (inclusiv autopropulsate), a indicat preşedintele ucrainean, citat de Ukrinform.

Criza în relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-a declanşat în 2014, după venirea forţelor prooccidentale la putere la Kiev ca urmare a unei ample mişcări de contestare, care a dus la fuga fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici în Rusia. Moscova a anexat în acelaşi an Crimeea, iar la scurt timp a început conflictul din estul Ucrainei între rebelii separatişti proruşi şi trupele guvernamentale ucrainene. În pofida încercărilor occidentale de a rezolva acest conflict, războiul din Donbas continuă chiar dacă a scăzut în intensitate. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică / Percheziții cu cântec

2 Legist INML București / „Am participat la peste 15.000 de autopsii, însă cei decedați din cauza COVID arată alt…

3 Țiitoare de lider PNL angajată la stat

4 Cică ele ar adevăratul motiv al intrării lui Băse în cursa pentru Primăria Capitalei

5 Prima bombă de campanie! Șarlatania din trecutul deputatului USR Stelian Ion: handicap inventat pentru locuinț…