Rusia avertizează Turcia să nu alimenteze 'sentimentul militarist' al Ucrainei

Rusia avertizează Turcia să nu alimenteze 'sentimentul militarist' al Ucrainei

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat luni Turcia în legătură cu ceea ce el a numit a fi tentative de a alimenta 'sentimentul militarist' în Ucraina, după ce Ankara a anunţat paşi în direcţia întăririi cooperării cu Kievul, transmite Reuters.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis în aprilie sprijin Kievului în contextul mobilizării de trupe ruse la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea.

Erdogan a spus atunci că Turcia, stat membru NATO, şi Ucraina au lansat o platformă de discuţii între miniştrii de externe şi ai apărării cu privire la cooperarea în industria de apărare, dar a adăugat că aceasta 'nu este în niciun fel o măsură împotriva unor ţări terţe'.

'Le recomandăm cu putere colegilor noştri turci să analizeze cu atenţie situaţia şi să înceteze să alimenteze sentimentul militarist al Kievului', a spus Lavrov într-un interviu acordat săptămânalului Argumentî i Faktî.

El a mai afirmat că încurajarea acţiunilor 'agresive' ale Ucrainei faţă de Crimeea, anexată de Rusia, echivalează cu o atingere adusă integrităţii teritoriale a Rusiei.

'Sperăm că Ankara îşi va ajuta poziţia pe baza îngrijorărilor noastre legitime', a adăugat Lavrov.

Turcia, la fel ca restul statelor NATO, a criticat anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014 şi şi-a exprimat sprijinul faţă de integritatea teritorială a Ucrainei în contextul conflictului cu separatiştii proruşi din estul ţării. În 2019, Turcia a vândut drone Kievului.

Pe de altă parte, Ankara a construit o cooperare strânsă cu Moscova în ce priveşte conflictele din Siria, Libia şi Nagorno-Karabah, ca şi în domeniile apărării şi energiei.

După anexarea peninsulei Crimeea, care a fost urmată de o serie de sancţiuni împotriva Moscovei, relaţiile acesteia cu Occidentul stagnează la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro