Rusia condamnă decizia lui Trump de a recunoaşte suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale

Rusia condamnă decizia lui Trump de a recunoaşte suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale

Rusia a denunţat vineri decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte suveranitatea Marocului asupra teritoriului disputat Sahara Occidentală, apreciind că ea "iese complet din cadrul dreptului internaţional", relatează AFP.

"Ceea ce americanii au făcut aici este o decizie unilaterală care iese complet din cadrul dreptului internaţional", a declarat ministrul rus adjunct de externe Mihail Bogdanov, citat de agenţiile de presă Ria Novosti şi TASS.

El a adăugat că această hotărâre nu respectă nici "deciziile rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, cu care americanii înşişi au fost de acord".

Chestiunea statutului Saharei Occidentale reprezintă un motiv de dispută de decenii între Maroc şi membrii Frontului Polisario, care a proclamat în acest teritoriu în 1976 Republica Arabă Democrată Saharawi.

Frontul Polisario, o mişcare care militează pentru independenţă, cere un referendum privind autodeterminarea dorit de ONU, în timp ce Marocul, care controlează peste două treimi din acest vast teritoriu deşertic, propune un plan de autonomie sub suveranitatea sa.

Donald Trump, care va părăsi Casa Albă pe 20 ianuarie, a informat că a semnat joi o proclamaţie care recunoaşte suveranitatea marocană asupra acestui teritoriu disputat, în acelaşi timp cu anunţul privind normalizarea relaţiilor Marocului cu Israelul.

Despre restabilirea acestor relaţii, Bogdanov a spus că Moscova consideră "necesară stabilirea de legături, cu atât mai mult cu cât a existat mereu în Maroc o importantă comunitate evreiască, contacte istorice şi umane care s-au menţinut".

Sub impulsul administraţiei lui Donald Trump, Marocul este a patra ţară din lumea arabă care a anunţat stabilirea sau reluarea relaţiilor diplomatice oficiale cu Israelul în ultimele luni, după Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Sudan.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...