Rusia continuă să folosească ''ameninţări hibride'' precum propaganda şi dezinformarea (NATO)

Rusia continuă să folosească ''ameninţări hibride'' precum propaganda şi dezinformarea (NATO)

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord speră să organizeze în curând o altă reuniune a Consiliului NATO-Rusia, agenda discuţiilor urmând să includă pentru prima dată creşterea folosirii de către Moscova a ''ameninţărilor hibride'' precum propaganda şi dezinformarea, a declarat luni Arndt Freytag von Loringhoven, adjunctul secretarului general al NATO pentru informaţii şi securitate, relatează Reuters.

Oficialul NATO a declarat în cadrul unei conferinţe la Berlin că Rusia şi-a intensificat folosirea acestor instrumente pentru a compensa eventuala sa slăbiciune în plan militar.

''NATO nu vrea un război rece. Vrea o relaţie constructivă cu Rusia, însă nu poate lăsa fără răspuns diferitele atacuri hibride ale Moscovei asupra democraţiilor şi altor ţări'', a mai spus el.

În luna ianuarie, Comisia Europeană a acuzat Rusia că ''orchestrează'' o campanie de dezinformare pro-Kremlin în ţările Uniunii Europene şi a constatat că aceasta ''din păcate (...) poate fi extrem de eficientă''.

''Nu există nicio îndoială că această campanie de dezinformare pro-Kremlin este o strategie orchestrată, care furnizează aceleaşi articole de dezinformare în cât mai multe limbi posibil, prin cât mai multe canale, cât mai des posibil'', a declarat atunci comisarul european pentru securitate, Julian King, în faţa eurodeputaţilor la Strasbourg.

În decursul a doi ani, unitatea de luptă a executivului european împotriva dezinformării în estul Europei ''a strâns peste 3.500 de exemple de dezinformare pro-Kremlin, care contrazic faptele altfel accesibile publicului, şi care se repetă în mai multe limbi, cu diferite ocazii'', a spus el.

Până în prezent, preocupările proveneau în principal din ţări din estul Europei. Însă, după dezvăluirile privind campania electorală din SUA din 2016, în care Rusia este acuzată că a vrut să influenţeze alegerile în favoarea lui Donald Trump, şi după incidentele din Germania şi cele din timpul alegerilor prezidenţiale din Franţa, această problemă a devenit un motiv de îngrijorare pentru toate ţările UE. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”