Rusia continuă să folosească ''ameninţări hibride'' precum propaganda şi dezinformarea (NATO)

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord speră să organizeze în curând o altă reuniune a Consiliului NATO-Rusia, agenda discuţiilor urmând să includă pentru prima dată creşterea folosirii de către Moscova a ''ameninţărilor hibride'' precum propaganda şi dezinformarea, a declarat luni Arndt Freytag von Loringhoven, adjunctul secretarului general al NATO pentru informaţii şi securitate, relatează Reuters.

Oficialul NATO a declarat în cadrul unei conferinţe la Berlin că Rusia şi-a intensificat folosirea acestor instrumente pentru a compensa eventuala sa slăbiciune în plan militar.

''NATO nu vrea un război rece. Vrea o relaţie constructivă cu Rusia, însă nu poate lăsa fără răspuns diferitele atacuri hibride ale Moscovei asupra democraţiilor şi altor ţări'', a mai spus el.

În luna ianuarie, Comisia Europeană a acuzat Rusia că ''orchestrează'' o campanie de dezinformare pro-Kremlin în ţările Uniunii Europene şi a constatat că aceasta ''din păcate (...) poate fi extrem de eficientă''.

''Nu există nicio îndoială că această campanie de dezinformare pro-Kremlin este o strategie orchestrată, care furnizează aceleaşi articole de dezinformare în cât mai multe limbi posibil, prin cât mai multe canale, cât mai des posibil'', a declarat atunci comisarul european pentru securitate, Julian King, în faţa eurodeputaţilor la Strasbourg.

În decursul a doi ani, unitatea de luptă a executivului european împotriva dezinformării în estul Europei ''a strâns peste 3.500 de exemple de dezinformare pro-Kremlin, care contrazic faptele altfel accesibile publicului, şi care se repetă în mai multe limbi, cu diferite ocazii'', a spus el.

Până în prezent, preocupările proveneau în principal din ţări din estul Europei. Însă, după dezvăluirile privind campania electorală din SUA din 2016, în care Rusia este acuzată că a vrut să influenţeze alegerile în favoarea lui Donald Trump, şi după incidentele din Germania şi cele din timpul alegerilor prezidenţiale din Franţa, această problemă a devenit un motiv de îngrijorare pentru toate ţările UE. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 SURSE PSD, în pragul revoltei! Se pregătește debarcarea lui Ciolacu și excluderea Gabrielei Firea!

2 VIDEO El este pușcăriașul analfabet folosit de Antena 3 să-l atace pe Nicușor Dan!

3 Marile orașe unde primarii se știu deja. Cine sunt favoriți la București, Constanța, Pitești, Bacău

4 Atac mizerabil al PSD la adresa Elenei Lasconi, candidată la primăria Câmpulung. Deputată PSD: „În Muscel vene…

5 MAI avertizează că Antena 3 a lansat un fake news / Jegurile acreditează scenariul fraudării alegerilor!