Rusia: Dizolvarea ONG-ului Memorial ar fi o 'lovitură devastatoare pentru societatea civilă' (Consiliul Europei)

Rusia: Dizolvarea ONG-ului Memorial ar fi o 'lovitură devastatoare pentru societatea civilă' (Consiliul Europei)

O dizolvare a ONG-ului rus Memorial, aşa cum a solicitat parchetul general rus, ar fi "o nouă lovitură devastatoare pentru societatea civilă, care este un pilon esenţial al oricărei democraţii", a declarat vineri secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Marija Pejcinovic Buric, relatează AFP.

"Cerem deci urgent biroului procurorului general din Rusia să-şi reconsidere decizia" privind cea mai veche şi mai importantă organizaţie de apărare a drepturilor omului din Rusia, a afirmat într-un comunicat responsabila CoE, organizaţie paneuropeană cu sediul la Strasbourg, în estul Franţei.

Memorial a explicat joi într-un comunicat că este acuzată de parchetul general că "a încălcat în mod sistematic" legea privind "agenţii străinătăţii", o etichetă care obligă organizaţiile, media sau persoanele vizate să precizeze acest statut în toate publicaţiilor lor, inclusiv pe reţelele sociale, şi să respecte proceduri administrative de durată.

"După cum Consiliul Europei a indicat în mai multe rânduri, această lege stigmatizează ONG-uri, media şi indivizii şi a avut un impact represiv asupra societăţii civile în Rusia în ultimii ani", a mai precizat Marija Pejcinovic Buric în comunicatul său postat pe site-ul de internet al CoE. Ea a reiterat apelul organizaţiei de a abroga această legislaţie.

Simbol al perestroikăi, Memorial a fost fondată în 1989 de disidenţi sovietici, printre care şi laureatul premiului Nobel pentru pace Andrei Saharov.

Curtea Supremă din Rusia urmează să examineze recursul parchetului general pe 25 noiembrie, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul său oficial.

În 2015, Curtea Supremă a refuzat să dizolve Memorial, respingând un recurs intentat de Ministerul rus al Justiţiei.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 BREAKING Ucrainenii au lovit o nouă bază aeriană rusească în Crimeea! / Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom