Rusia expulzează un diplomat bulgar ca represalii la o măsură similară a Bulgariei

Rusia expulzează un diplomat bulgar ca represalii la o măsură similară a Bulgariei

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a declarat luni un diplomat bulgar persona non grata, urmând ca acesta să fie expulzat, ca represalii la o măsură similară luată acum zece zile de Bulgaria împotriva unui responsabil rus, într-o afacere de spionaj, informează Reuters şi AFP.

"Pe 28 decembrie, ambasadorul Bulgariei, A.Krystin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe rus, unde a primit o notă în care este declarat persona non grata un ataşat militar-adjunct al Ambasadei bulgare la Moscova", a anunţat diplomaţia rusă într-un comunicat.

Pe 18 decembrie, Ministerul de Externe bulgar i-a acordat unui diplomat rus 72 de ore pentru a părăsi Bulgaria după ce procurorii au stabilit că din 2017 acesta a fost implicat în activităţi de spionaj în această ţară.

Într-un comunicat separat, procurorii au informat că diplomatul rus căuta informaţii militare sensibile, inclusiv privind numărul de militari americani desfăşuraţi în Bulgaria, stat membru NATO, în timpul exerciţiilor militare.

Potrivit agenţiei bulgare de ştiri BTA, sarcina spionului ar fi fost să transmită informaţii, care reprezentau secret de stat, serviciului de informaţii militare de la Moscova. În acest scop, susţin procurorii, cetăţeanul rus a intrat în contact cu un cetăţean bulgar care avea acces la respectivele informaţii clasificate. Cetăţeanului bulgar i s-au promis recompense financiare pentru a obţine informaţiile solicitate.

Ambasada Rusiei la Sofia a declarat la scurt timp că expulzarea de către Bulgaria a unui diplomat rus este lipsită de temei şi că Moscova îşi rezervă dreptul de a răspunde.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina