Rusia extinde represiunea împotriva "agenţilor străini" pentru a acoperi şi sectorul militar

Rusia extinde represiunea împotriva "agenţilor străini" pentru a acoperi şi sectorul militar

Principala agenţie de spionaj intern din Rusia a prezentat o listă cu zeci de tipuri de informaţii pentru care ruşii ce le dezvăluie în străinătate pot fi etichetaţi drept "agenţi străini", o decizie despre care criticii spun că îi pune în pericol pe jurnaliştii specializaţi pe armată sau domeniul spaţial, relatează Reuters.

Rusia şi-a extins anul trecut legislaţia împotriva 'agenţilor străini' pentru ca această etichetă să se li se aplice şi persoanelor care adună în mod deliberat informaţii militare sau privind tehnica militară considerate ca fiind folosite în interesele unui guvern străin sau ale unei organizaţii străine.

Serviciul Federal de Securitate a publicat joi o listă de 60 de subiecte neclasificate pe un site guvernamental, multe dintre ele legate de armată, despre care spune că ar putea fi folosite de guverne străine împotriva securităţii Rusiei.

Lista include subiecte precum achiziţii militare, starea trupelor, poziţiile soldaţilor, numărul militarilor, datele lor personale şi problemele din procesul de dezvoltare a agenţiei spaţiale a Rusiei, Roscosmos.

Conform acestei legislaţii, deopotrivă ruşi şi non-ruşi pot fi etichetaţi drept 'agenţi străini'.

Persoanele care sunt catalogate astfel pot fi amendate şi chiar trimise la închisoare până la cinci ani dacă nu respectă unele cerinţe, cum ar fi prezentarea de documente care să fie incluse oficial în registrul de stat al agenţilor străini din Rusia.

În ultimele luni, Rusia a etichetat mai multe media şi zeci de jurnalişti ca "agenţi străini". Este o etichetă care aminteşte de perioada Războiului Rece şi care le cere instituţiilor media să indice vizibil în toate materialele lor faptul că sunt 'agenţi străini', ceea ce le reduce încasările din publicitate.

Rusia spune că această legislaţie este necesară pentru a se proteja împotriva amestecului străin şi pentru ca jurnaliştii şi instituţiile media etichetate astfel să poată funcţiona în continuare.

Ivan Pavlov, un avocat pentru drepturile omului care a părăsit Rusia luna trecută, a spus că aceste categorii sunt extinse, iar schimbările vor aduce riscuri pentru jurnaliştii care relatează despre subiectele legate de armată şi de domeniul spaţial din Rusia.

"Creează un risc uriaş pentru jurnaliştii care sunt specializaţi pe acest subiect, deoarece lista incriminează în special colectarea oricăror informaţii despre activitatea Roscosmos şi a militarilor", a declarat el.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...