Rusia: FSB susține că autorii atentatului de la Sankt-Petersburg au utilizat aplicația Telegram

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a criticat luni mesageria criptată Telegram, susținând că autorii atentatului de la Sankt-Petersburg au utilizat această aplicație de mesagerie mobilă, amenințată cu blocarea de către autoritățile ruse, potrivit AFP.

"În cursul anchetei asupra atacului terorist din 3 aprilie la metroul din Sankt-Petersburg, FSB a primit informații credibile despre utilizarea Telegram de către atacatorul sinucigaș, complicii săi și un șef al lor din străinătate pentru a-și ascunde planurile criminale", afirmă FSB într-un comunicat.

Aceștia ar fi recurs la Telegram "în fiecare stadiu al pregătirii acestui atac terorist", soldat cu 15 morți și revendicat de o grupare puțin cunoscută "Batalionul imamului Șamil", având legătură cu Al Qaida.

Potrivit FSB, "membrii organizațiilor teroriste internaționale prezente pe teritoriul rus utilizează mesageria Telegram", care le permite să facă schimb de mesaje — de tip text și audio — fotografii, înregistrări video, precum și să creeze canale de difuzare într-un mod foarte sigur, fapt ce i-a asigurat aplicației un succes rapid în Rusia.

Aceste dezvăluiri ale FSB intervin în contextul în care Agenția rusă de reglementare a mass-media și telecomunicațiilor Roskomnadzor a cerut Telegram să furnizeze autorităților ruse informații cu privire la societatea care gestionează serviciul în conformitate cu noile amendamente legislative.

"În cazul în care va refuza să-și îndeplinească obligațiile de difuzor de informații, Telegram va fi blocat în Rusia", a avertizat aceasta.

Fondatorul aplicației, Pavel Durov, a estimat că "eventuala blocare a Telegram nu face mai dificile obiectivele teroriștilor sau traficanților de droguri".

"Pentru a învinge terorismul prin blocare, trebuie blocat Internetul", a scris el pe Vkontakte, populara rețea socială din Rusia, creată tot de el .

Internetul rusesc, extrem de utilizat de opoziția rusă în lipsa accesului la mass-media oficiale, este supus unor presiuni puternice din partea autorităților, care își justifică acest control sporit prin lupta antiteroristă.

Parlamentul rus studiază în prezent un proiect de lege ce forțează utilizatorii să se identifice printr-un număr de telefon pentru a putea utiliza mesageria. Vineri, deputații au adoptat într-o primă lectură un proiect vizând VPN, conexiuni private utilizate de către persoane fizice sau companii pentru securizarea accesului lor la Internet.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cercetător chinez despre kiturile de testare: „Doar 30 până la 50 la sută dintre pacienţii infectaţi au rezult…

2 Date noi / Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Orban, ministru și posibil vicepremier. 3 miniștri di…

3 Președintele n-a făcut o desemnare, ci o declarație de război! Pesediștii, cu spatele la zid, românii, în sond…

4 TVR / Procurorii DNA l-au căutat pe Codruţ Marta în cimitirul Pipera. Directorul de cabinet al fostului șef al …

5 Hai cu pușcăria! / Codrin Ștefănescu, citat vineri, ca suspect, la DIICOT!

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing